Uznemirujuće. Pojavile se snimke na kojima se izraelski vojnici iživljavaju na Palestincima: 'Ovo nije u skladu sa zapovjedima'

Okolnosti slučaja su pod istragom, kažu iz IDF-a

Društvenim mrežama šire se brojne snimke koje prikazuju kako izraelski vojnici zlostavljaju i muče palestinske zatočenike na okupiranoj Zapadnoj obali. Novinar Yasser Okbi objavio je brutalnu snimku koja je zamagljena te prikazuje nasilje izraelske vojske.

Snimka je navodno nastala u blizini Hebrona. S obzirom na prirodu snimke, novinar je objavio tek jedan screenshot na kojem se vidi polugoli muškarac zavezanih ruku i s povezom na očima dok je okružen vojnicima.

Vojnici su, kako navodi novinar, zatočili sedmoricu radnika koji su pokušali ući u Izrael bez radne dozvole. Neki od njih su bili potpuno goli, a vojnici su ih mlatili.

Reagirala izraelska vojska

Jedan od vojnika je čak i stao nogom na glavu jednog od Palestinca s povezom na očima. Iako je snimka zamagljena, uznemirujuća je i jasno se vidi kako jedan od vojnika vuče čovjeka na podu.

Na snimku su reagirale i Izraelske obrambene snage (IDF). “Ponašanje snaga koje proizlazi iz dokumentacije je ozbiljno i nije u skladu s vojnim zapovijedima. Okolnosti slučaja su pod istragom”, rekao je glasnogovornik IDF-a.

Kruži sve više snimki nasilja

Ta snimka, međutim, nije jedina te vrste koja kruži društvenim mrežama. Iako ne eksplicitno nasilna, jedna od njih prikazuje izraelskog vojnika kako tjera palestinskog zatočenika povezanih očiju da pleše sve dok ovaj nije izgubio ravnotežu.

Glasnogovornik neprofitne organizacije Euro-Med Monitor Muhammad Shehada na Twitteru je objavio čitavu seriju snimki u kojima izraelski vojnici muče palestinske stanovnike okupirane Zapadne obale. “Dobro jutro, ku*ko”, rekao je izraelski vojnik zatočeniku povezanih očiju i krenuo ga udarati nogom, objavljeno je na jednoj od snimki.