Uznemirujuće snimke. Srpski policajci skidaju migrante i polugole ih tjeraju preko granice

Povjerenica za ljudska prava pri Vijeću Europe je zaprepaštena

Migranti na granici
FOTO: Screenshot/Instagram,Legis

Grupa polugolih muškaraca brzo hoda cestom tijekom noći na zimskoj temperaturi. Udruga za ljudska prava Legis tvrdi da je riječ o dokazu zlostavljanja migranata koje srpski policajci zaustavljaju na granici, skidaju gotovo do gola i tjeraju natrag prema Sjevernoj Makedoniji.

Makedonska udruga Legis snimku je objavila na Instagramu, navode da je njezin autor jedan lokalni stanovnik, a snimka je nastala 10. veljače u blizini sela Lojane.

Navode da je snimljen još jedan video ovakvog protjerivanja iz Srbije te da je riječ o “ponižavajućem odvraćanju migranata” pri kojem je pedesetak muškaraca natjerano da se gotovo potpuno skine prije nego su potjerani u pravcu Sjeverne Makedonije.

Razgovarali s migrantima

Članovi udruge navode i da su nešto kasnije razgovarali s migrantima za koje su utvrdili da su Sirijci. Predsjednik Legisa Jasmin Redžepi kaže da je do ovakvih uznemirujućih odvraćanja migranata došlo nedugo nakon summita o graničnoj suradnji između EU i Srbije kojemu je cilj bio jačanje srbijanske granice protiv krijumčarenja ljudi.

“Ovi se incidenti događaju u trenutku kada EU priprema ograničenja za migrante na rutama kojima prolaze. U ovom slučaju, samo nekoliko dana nakon summita EU i Srbije o graničnoj suradnji, vidimo izravne posljedice”, rekao je Redžepi.

Povjerenica za ljudska prava pri Vijeću Europe Dunja Mijatović rekla je: “Ova izvješća, koja karakteriziraju loše i ponižavajuće postupanje i pljačka migranata, zahtijevaju brzu istragu državnih tijela. Ovi incidenti ne samo da su uznemirujući, već također ukazuju na širi, zabrinjavajući trend među državama članicama Vijeća Europe”, dodala je, prenosi The Guardian. Srbijanska policija se zasad nije oglasila o ovoj temi.