Uznemirujući podaci iz SAD-a. Imaju najviše oboljelih od sifilisa u zadnjih 70 godina, među zaraženima i bebe

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je nove podatke, broj oboljelih od sifilisa je ogroman

A general view shows Bergen New Bridge Medical Center Hospital in Paramus, New Jersey, on October 26, 2023. The availability of gig work comes as US hospitals try new ways to alleviate a staffing crunch, drawing comparisons to convenience associated with apps like Uber. But critics warn this could impact patient care or fuel tensions within the workforce. Some 100,000 registered nurses left the workplace due to stresses in the Covid-19 pandemic, found a report this year by the National Council of State Boards of Nursing. (Photo by KENA BETANCUR / AFP)
FOTO: AFP

Nevjerojatnih 207.000 slučajeva sifilisa prijavljeno je u SAD-u samo u 2022. godini. To je povećanje od 80 posto u razdoblju od četiri godine, od 2018. “Kriza sifilisa u našoj zemlji je neprihvatljiva”, izjavio je ministar zdravstva i ljudskih usluga Xavier Becerra. Kako je rekao, vrijeme je za uzbunu zbog krize u javnom zdravstvu.

Prema podacima CDC-a, 1951. godine prijavljeno je više od 170.000 slučajeva sifilisa. Broj se vrlo brzo smanjivao zbog dostupnosti antibiotika. Do 1998. godišnji broj slučajeva pao je ispod 40.000, prije nego što je ponovno počeo rasti tijekom posljednja dva desetljeća.

“U SAD-u je sifilis bio na putu da postane ‘zaboravljena bolest’ u devedesetim godinama, pa znamo da je moguće preokrenuti tijek ove epidemije”, kazao je direktor CDC-ovog Nacionalnog centra za HIV, virusni hepatitis, STD i prevenciju tuberkuloze dr. Jonathan Mermin.

Simptomi mogu zavarati

Simptomi sifilisa mogu djelovati poput simptoma drugih bolesti što često može zavarati oboljelog. Sifilis se prenosi kontaktom oboljele i zdrave osobe, najčešće tijekom spolnog odnosa. Ranice na tijelu su bezbolne pa oboljeli često ne traže pomoć liječnika.

Nakon infekcije, tijekom četiri do deset tjedana, na tijelu oboljelog se razvija osip. Bez liječenja, sifilis se može proširiti na mozak, živčani sustav ili oči i prouzročiti sljepoću, gluhoću i paralizu.

Prema podacima CDC-a, alarmantan je podatak da u SAD-u raste stopa kongenitalnog sifilisa, odnosno prijenosa bolesti s majke na novorođenče. Zabilježeno je više od 3700 slučajeva sifilisa kod novorođenčadi u 2022. godini, što je 10 puta više od broja oboljele djece u 2012. godini, piše New York Post.

Skupine među oboljelima

CDC-a navodi da su najveće stope sifilisa bile među američkim Indijancima i domorocima na Aljasci. Bolest je u velikom broju otkrivena kod homoseksualnih osoba i Afroamerikanaca. Među stanovništvom u SAD-u je samo 13 posto Afroamerikanaca, ali među oboljelima ih je trećina.

Nagli porast slučajeva sifilisa zabilježen je usred epidemije spolno prenosivih bolesti koja je izmaknula kontroli. Prošle je godine CDC izvijestio da su slučajevi gonoreje porasli za 28 posto u cijeloj zemlji u odnosu na 2021. godinu.