Vakula kaže da nas čekaju iznadprosječno toplo ljeto i proljeće: 'Atmosfera je poremećena, to nije dobro za ljudski organizam'

Ne isključuje ni nove hladne prodore, ali, kaže da to nije zahvalno prognozirati

20.12.2021., Maksimir, Zagreb - Meteorolog Zoran Vakula.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula danas je govorio o tome kakvo nas vrijeme čeka do kraja zime, ali i kakvo bi moglo biti ljeto 2024. Govorio je i o sve češćim vremenskim ekstremima rekavši kako je ekstremnog vremena bilo i prije ali se sada češće susrećemo s njim, posebno s kratkoročnim i lokalno obilnim oborinama.

Kazao je da je su za to krive ciklone, pa dodao da je nad našim prostorima i trenutno ciklona zbog koje će se nastaviti promjenjivo vrijeme s temperaturama iznad prosjeka. Govoreći temperaturnim vrijednostima u veljači, kazao je kako je bila “rekordno topla”, što su potvrdile analize DHMZ-a.

“Zima je u mnogim dijelovima Hrvatske bila rekordno topla“, dodao je, rekavši kako su u plusu osim veljače bili i siječanj i prosinac. “U prosincu i siječnju je još bilo hladnijih dana, za razliku od veljače, gdje ni jedan dan temperatura nije bila niža od prosječne vrijednosti u zadnjih 30 godina. Ovogodišnja veljača je bila toplija od prosječnog ožujka”, kazao je.

Proljeće iznadprosječno toplo

“Većina ožujaka nakon tople veljače ima prodor hladnog zraka, ali nisu baš svi takvi”, rekao je. Ipak, dodao je da je to nezahvalno za prognoziranje.

“Atmosfera je poremećena, ne smijemo zaboraviti svibanj i ledene svece. U našem dijelu svijeta prodori hladnog zraka nisu neuobičajeni, vjerojatno će se dogoditi i ove godine, samo je nezahvalno prognozirati kada i u kojem intenzitetu”, kazao je, istaknuvši kako je toplije vrijeme dobro za one koji plaćaju grijanje, ali da to nije dobro za prirodu, pa ni za ljudski organizam.

“Kad se radi o proljeću”, kazao je Vakula, “vrlo je velika vjerojatnost nastavka iznadprosječno visoke temperature zraka.” Iznadprosječno visoke bit će srednje mjesečne temperature ali i srednje sezonske temperature. No, dodao je kako će tu odstupanja vrlo vjerojatno biti blaga. “Nadajmo se da neće biti ekstremnih hladnoća pa čak ni izraženijeg minusa”, rekao je.

Iznadprosječno toplo i ljeto

Govoreći o ljetu 2024. godine rekao je kako razlikujemo klimatološke i računalne prognoze, pri čemu su zadnjih desetljeća računalne prognoze pouzdanije. “I prema tim prognozama nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci je vrlo vjerojatan tijekom ljeta. Ali ne u smislu: idem na godišnji u drugom dijelu srpnja, pa hoće li biti toplo ili hladno? To ne možemo znati, ali prognoze odstupanja srednje mjesečne ili sezonske temperature zraka i oborine su prilično kvalitetne prognoze. Posebice za temperaturu, manje za oborine”, kazao je za HRT.

Osvrnuo se i na oluju koja je pogodila Hrvatsku 19. srpnja prošle godine. “Vidjelo se da dolazi olujno nevrijeme, no taj intenzitet nitko nije očekivao”, rekao je i pozvao ljude da prate prognoze, posebno upozorenja na opasno vrijeme i da budu spremni.