Vakula objavio vremensku prognozu za jesen i zimu: 'Ovo nas čeka nakon izuzetno toplog rujna'

U listopadu i studenome neće biti velike zime, dok se u siječnju i veljači povećavaju šanse za snijeg

Nakon iznadprosječnog toplog rujna, prognoze za listopad također kažu kako će biti nastavka iznadprosječne topline, rekao je Zoran Vakula, HRT-ovog meteorolog. Prema njemu, ni u studenom neće biti velike zime, dok u se siječnju i veljači može očekivati snijeg.

Prema neslužbenim analizama, koje tek trebaju provjeriti i potvrditi klimatolozi DHMZ-a, ovaj je rujan u većini Hrvatske bio među top 5 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja, rekao je Vakula. U mnogim dijelovima Hrvatske nalazi se odmah iza najtoplijeg rujna dosad zabilježenog, onog 2011. godine.

“U Gospiću, primjerice, gdje podaci srednje rujanske temperature zraka postoje od 1873. godine, ovogodišnji je rujan bio 5. u nizu najtoplijih. Za Zavižanu, gdje su mjerenja počela sredinom 20. stoljeća, bio je 4. najtopliji; u Dubrovniku, Rijeci, Splitu i Zagrebu (Maksimir) – 2. najtopliji. A u Osijeku čak rekordno topao. Inače, svakodnevna mjerenja u Osijeku postoje još od 1899. godine”, kaže Vakula.

Topli naredni mjeseci

Kratkoročne prognoze za listopad upućuju na nastavak rujanskog vremena i sljedećih tjedan dana. Prema dugoročnoj prognozi za sljedeća četiri tjedna, mala je vjerojatnost da će neki od tjedana biti hladniji od prosječnoga.

Pouzdanost dugoročnih prognoza za studeni je manja nego za listopad, ali je možda nekima ipak zanimljivo spomenuti kako su prognoze postojane te i dalje upućuju na povećanu vjerojatnost još jednog iznadprosječno toplog mjeseca, što znači da ni u studenom ne bi trebalo biti velike studeni, kaže Vakula.

Šanse za snijeg

Prognoze za zimu, odnosno razdoblje prosinac – siječanj – veljača – daju povećanu vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka oko prosječne, većinom i malu višu. Pritom je povećana vjerojatnost ukupne sezonske količine oborine u većini Hrvatske barem malo veće od prosječne.

Ako se to ostvari – temperatura oko prosječne i višak oborine – povećava se nada mnogih i za snijeg, kaže Vakula i dodaje kako se to manje odnosi na prosinac, za koji je još razmjerno velika vjerojatnost pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka od prosječne, a više na veljaču i posebice siječanj.