Vakula pojasnio kakva nam se to oluja sprema, ekipa iz Civilne zaštite opet briljira savjetima, spominju i spremanje torbi za bijeg

Meteorolozi kažu da će promjena biti 'brza i žestoka'

FOTO: HRT screenshot

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) već danima najavljuju ozbiljno nevrijeme koje će u nekoliko valova pogoditi dobar dio Hrvatske, a za petak su za područje gotovo cijelog priobalja izdali i crvena upozorenja zbog grmljavinskih oluja i izuzetno jakog vjetra.

Glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula piše da će nova promjena vremena biti brza i žestoka. “Bit će vjetrovito, uz olujan vjetar ne samo na Jadranu, nego i ponegdje u unutrašnjosti, a zbog često obilne kiše, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom – ponegdje i olujnog nevremena – valja računati i na porast vodostaja. Moguća je i tuča, pijavice… U subotu kratkotrajno smirivanje pa u nedjelju nove neprilike. Sretno, s nadom što manje štete!”, poručuje Vakula koji glavninu promjene očekuje u noći s četvrtka na petak, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju gdje su mogući tuča i pijavice.

U subotu smirivanje, u nedjelju još jedna runda

“Danju promjenjivo i za studeni razmjerno toplo, uz mali hod temperature, ali uz često jak, osobito na moru i olujan jugozapadnjak, te još mjestimičnu kišu, osobito navečer. I u Dalmaciji opasno vrijeme – posebno u petak prijepodne – i zbog prevladavajuće jakog i olujnog vjetra, najprije juga zatim većinom jugozapadnjaka, i zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, nevremena… Poslijepodne više sunčanih sati, ali i dalje ne sasvim stabilno. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21 °C, prema večeri osjetno niža”, prognozira Vakula i upozorava da bi i more ponegdje moglo biti uzburkano.

U središnjoj Hrvatskoj najnestabilnije, najvjetrovitije i najtoplije u noći i prijepodne. Poslijepodne sunčanije, ali i svježije, prema večeri i osjetno, uz mjestimice moguću novu kišu, osobito u Karlovačkoj županiji. I u Slavoniji, Baranji i Srijemu upozorenja – i zbog vjetra i izraženijih pljuskova s grmljavinom, ponegdje možda i tučom. I pritom u noći i prijepodne razmjerno toplo, zatim osjetno svježije, najavljuje Vakula.

U subotu će, kaže, biti sunčanije i mirnije, uz nižu temperaturu, osobito ujutro, kada je u unutrašnjosti moguća mjestimična magla. U nedjelju ponovno nestabilnije i oblačnije, uz čestu kišu, većinom u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina, pa i nevrijeme. Već poslijepodne sa zapada razvedravanje, ali će i početkom novog tjedna biti promjenjivo, uz i dalje češću i obilniju kišu na Jadranu.

‘Treba imati obiteljski plan i spremne torbe’

Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju civilne zaštite u Dnevniku Nove TV upozorio je da su u u petak pod crvenom uzbunom Rijeka, Knin i Split i njihove šire okolice. “To treba shvatiti ozbiljno. Ne treba zanemariti. Očekujemo jake padaline, vjetar i grmljavinu. Trebali bi biti pripremljeni na te tri stvari”, rekao je Marević.

Podsjeća da je otpalo lišće zaštopalo šahtove pa bi ih sve trebalo očistiti. “To vrijedi i za oluke”, dodao je. Marević navodi i kako “ne bi trebalo izlaziti ako nije nužno”, s obzirom na grmljavinu i jak vjetar. Za vožnju u prometu navodi da treba “poslušati i stati”. “Neće cijeli svijet stati, ali trebamo biti oprezni, skloniti se, pričekati pola sata da stane i nastaviti sa životom”, rekao je Marević.

“Dobro je biti pripremljen što je više moguće. Što se tiče ljudi koji žive u objektima koji nisu dovoljno sigurni, treba imati obiteljski plan i spremne torbe s osnovnim potrepštinama”, dodao je odgovarajući na pitanje novinara treba li razmišljati o alternativnom smještaju. Rekao je i da su famozni SMS-ovi za slučaj opasnosti spremni za slanje.

‘Bolje biti unutra nego vani, ako ste vani – čučnite’

On je i prije nekoliko mjeseci imao dosta osebujne savjete za građane, u trenutku kada se također očekivalo ozbiljno nevrijeme. “Zdrav razum govori nam da se počnemo pripremati. Malo se zacrnjelo, dolaze oblaci, vrijeme je da se odgodi boravak u prirodi i šetnje”, izjavio je tada savjetujući građane da, ukoliko to mogu, aute parkiraju u garaže te da na vrijeme sklone svu imovinu. “Bolje je biti unutra nego vani, ali dobro je zatvoriti vrata i prozore, isključiti električne uređaje, ne koristiti vodu ni telefonske linije”, ustvrdio je.

Nadovezao se tada na šefa Stožera civilne zaštite Istarske županije Dinu Kozlevca koji je ljudima objašnjavao što učiniti ako ih nevrijeme zatekne na otvorenom. “Čučnite, lezite na trbuh, pokrijte glavu rukama, potražite zaklon, zavjetrinu, nemojte stajati ni hodati. Ako se pak nalazite u autu, stanite, nemojte voziti, pomaknite auto u stranu, i opet, ako je ikako moguće, što dalje od drvoreda ili pojedinačnog stabla. Ako je moguće, nemojte stati ispod zgrade, pokušajte se skloniti na što brisaniji prostor”, savjetovao je tada Kozlevac.