Važan iskorak varaždinskog učilišta: traže profesora koji će strane radnike podučavati hrvatski

U Varaždinskoj županiji je u 2023. izdano 7390 radnih dozvola za strance

19.12.2023., Breznicki Hum- Strani radnici zaposleni u u firmi MetalProduct. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Zbog porasta stranih radnika u Varaždinskoj županiji lokalno Pučko otvoreno učilište traži profesora koji će ih podučavati hrvatski jezik u sklopu projekta “Hrvatski jezik za strance”, piše eVaraždin.

Učilište je objavilo natječaj, a ravnateljica Lana Velimirović Vukalović kaže da su već dobili nekoliko molbi. Postoji unaprijed propisani moduli za izvođenje nastave, a metodika će ovisiti o tome hoće li u nastavi sudjelovati npr. samo radnici iz Nepala ili i radnici iz Bangladeša, Indije itd.

Izdano je 7390 dozvola

“Očekujem da će program donijeti, uspješnu integraciju stranih radnika ponajprije u firmama u kojima rade. Jednako tako očekujem i da će se uspješno integrirati u naše društvo”, kaže ravnateljica.

U Varaždinskoj županiji ukupno je od početka 2023. godine do kraja studenog izdano 7390 dozvola za boravak i rad stranca iz trećih država, odnosno onih koji dolaze izvan područja Europske unije, što je najveći broj ikad dosad izdanih dozvola.

To je dvostruko više od ukupnog broja izdanih dozvola za strane radnike u 2022. godini. Najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je državljanima BiH, Srbije, Nepala, Indije, Sjeverne Makedonije te Filipina, objavila je Policijske uprava RH.