Veliki poraz proruske opcije u Bugarskoj. Nadglasani su u parlamentu, Ukrajina dobiva 100 oklopnih vozila

Predsjednik Rumen Radev ranije ovog tjedna uložio veto

Bulgarian President Rumen Radev addresses the 78th United Nations General Assembly at UN headquarters in New York City on September 20, 2023. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinska vojska ipak bi mogla uskoro dobiti 100 oklopnih vozila od Bugarske nakon što je bugarski parlament glasao protiv predsjedničkog veta koji je blokirao dogovor ranije ovog tjedna, piše AP.

Ranije ove godine bugarsko Ministarstvo unutarnjih poslova postiglo je sporazum s ukrajinskim Ministarstvom obrane da će im poslati oklopna vozila koja više ne koristi bugarska vojska. Sporazum je ratificirala Narodna skupština, ali je bugarski predsjednik Rumen Radev uložio veta na dogovor tvrdeći da zastupnici koji su se složili s planom nisu bili dovoljno “upoznati” s problemom.

U petak je parlament Sofije odbacio Radevov veto 162 glasa naspram 55, javlja bugarska novinska agencija BTA. Zastupnici koji zagovaraju slanje oružja Kijevu ponavljali su tijekom rasprave u parlamentu da Ministarstvo unutarnjih poslova Sofije nema koristi od tih vozila, dodajući da ih je bolje iskoristiti za zaštitu ukrajinskih granica.

‘Besplatno slanje oružje je ponižavajuće’

Kritičari prijedloga koristili su iste argumente kao i predsjednik Radev – da su oklopna vozila potrebna za zaštitu interesa Bugarske. Član Nacionalne skupštine Kostadin Kostadinov otišao je toliko daleko da je rekao da je “vrlo ponižavajuće” za sofijsku vladu “što osim što besplatno daje opremu Ukrajini, također osiguravamo prijevoz te opreme”, izvijestila je BTA.

Na glasanju u petak s Radevovim vetom složili su se članovi krajnje desne ‘Stranke preporoda’, populističke stranke ‘Postoji takav narod’ i Bugarske socijalističke stranke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je bugarskom parlamentu što je nadjačao Radevov veto u objavi na Twitteru, napisavši da dodatna vojna pomoć jača “našu Europu i obranu slobode”.