Veliki požar u Medulinu navodno je krenuo s broda koji je nedavno privezan u luci: 'Jedna od najvećih katastrofa koja nam se dogodila'

Požar je do dolaska vatrogasaca zahvatio više od 20 plovila

FOTO: ipress.hr

Očevid o uzrocima velikog požara koji je u srijedu ujutro buknuo u marini u Medulinu, a u kojem je izgorjelo između 20 i 30 plovila, još nije započeo, a počet će čim sigurnosni uvjeti to budu dopuštali, potvrdila je istarska policija.

U požaru koji je rano jutros u 3:55 uznemirio stanovnike i turiste u Medulinu izgorjela su prema prvim informacijama 22 plovila, požar je nešto prije 7 sati stavljen pod kontrolu, a u njemu srećom nitko nije stradao. Na terenu je policijski forenzički tim koji u suradnji s Lučkom upravom Pula pregledava snimke nadzornih kamera i ostatke izgorjelih brodova, dok je oko molova postavljena upijajuća brana koja bi trebala spriječiti daljnje razlijevanje benzina i ulja iz potonulih brodica. Na putu za medulinski zaljev je i eko brod.

Nema ozlijeđenih

Veliki požar ugasili su pulski i medulinski vatrogasci, a izbio je na području kojim upravlja Lučka uprava Pula čiji ravnatelj Dalibor Brnos ističe kako će se uzrok tek utvrditi. “Cijelo ovo područje je nadzirano, imamo noćnog čuvara i kamere na kojima će se točno utvrditi otkud je krenuo požar”, istaknuo je ravnatelj Brnos, dok se neslužbeno doznaje kako je požar navodno krenuo s jednog novog broda koji je tek nedavno privezan u medulinskoj lučici.

Kapetanica Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc istaknula je kako su odmah postavljene samoupijajuće brane te kako će iz predostrožnosti biti postavljena gumena brana.

Načelnik općine Medulin Ivan Kirac izrazio je žaljenje ovim događajem te je istaknuo kako je od ranog jutra na mjestu događaja. “U cijeloj priči najvažnije je da nitko nije stradao. Mještani su pomagali na razne načine te koristim priliku svima zahvaliti. Neko sitno onečišćenje mora je prisutno, ali u koordinaciji s Lučkom kapetanijom pozvan je eko brod kako bi šteta bila što manja”, poručio je načelnik Kirac.

ipress.hr

Vlasnici u šoku

Vlasnica jedne brodice, Andreja Štok, za Istarski.hr rekla je da je njihovo plovilo nestalo u plamenu. “Suprug je kod kuće u Mariboru, a ja sam tu s mamom u Premanturi. Nazvao me i rekao odi pogledati, nešto se desilo, možda više nemamo broda”, kaže Štok i dodaje da vjeruje da je požar počeo na brodu koji je bio ispred njezinog.

Otkrila je da je u brodu ostalo oko 20 posto goriva od prošle sezone. “U nedjelju sam ga polirala, sad je nestao, ali ja samo kažem dobro da nitko nije bio na brodu i da se ništa nije dogodilo. Osiguranje će nadoknaditi nešto. Nije mi svejedno, ali ne treba sada raditi tragediju od toga. To je samo plastika, a mi smo zdravi”, zaključila je vlasnica brodice.

Vlasnik druge brodice, Josip Flah, za HRT je kazao da se plamen vrlo brzo proširio na sve brodove. ”Onda je došla vatrogasna služba, ali već je sve bilo u plamenu”, rekao je. Medulinac Mladen Kolenko za Jutarnji je rekao da je sreća u nesreći što bura nije puhala. “Požar bi se u tom slučaju brzo prebacio u luku. Ovo je jedna od najvećih katastrofa koja se dogodila u Medulinu”, kaže Kolenko.

Požar progutao brodove

Podsjetimo, policija je dojavu o požaru u medulinskoj marini zaprimila u 3:55 sati. U gašenju požara sudjelovali su pripadnici pulske Javne vatrogasne postrojbe sa četiri vozila, a njima su se u gašenju požara priključili i pripadnici medulinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD).

“Po dolasku na mjesto događaja pristupilo se sektoriranju nezahvaćenih plovila te odvajanju od zahvaćenih, a tijekom požara s plivajućeg pontona odvojena su opožarena plovila te je ugašen požar na njima”, izvijestili su iz pulske JVP, čiji su pripadnici uspjeli spriječiti širenje požara na preostale obližnje brodice u marini.

Zamjenik zapovjednika JVP-a Pula Edvin Matko Juršić rekao je da je požar do dolaska vatrogasca već zahvatio više od 20 brodica. ”Mi smo, kako kažemo žargonski, prerezali vatru da se ne širi na druge brodice i uspjeli smo to spriječiti. Neke su se brodice otkačile i zahvaćene požarom počele plutati, morali smo ih loviti, uspjeli smo i tu spriječiti širenje. Postavili smo brane da ne bi došlo do većeg onečišćenja”, rekao je HRT-u.