Video. Debeli sloj toksične pjene guši svetu rijeku, ali to ne sprječava ljude da vodu koriste i za piće

Pojava otrovne pjene koincidirala je s opasnim onečišćenjem zraka

FOTO: screenshot X

Debeli sloj otrovne pjene ponovno je prekrio dijelove svete rijeke u blizini New Delhija, dok se indijska prijestolnica istodobno bori sa stravičnim smogom. Bijela pjena, mješavina kanalizacije i industrijskog otpada, formirala se na dijelovima rijeke Yamuna – pritoke svete rijeke Ganges – koja teče kroz nekoliko država.

Sadrži visoke razine amonijaka i fosfata, što može uzrokovati respiratorne probleme i nadraživanje kože, tvrde stručnjaci. Ponovna pojava otrovne pjene koincidirala je s opasnim razinama onečišćenja, od čega je pozlilo mnogim stanovnicima 20-milijunskog New Delhija, što je pak prisililo vlasti na zatvaranje osnovnih škola i nekih ureda.

Mješavina sličnog izgleda pojavila se u kanalu u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, navode tamošnji mediji.

Sveta rijeka otpada

Desetljećima se u Yamunu na nekim dijelovima bacaju otrovne kemikalije i netretirane kanalizacijske vode, a obale prekriva plastika. Najzagađenija je u dijelovima blizu New Delhija, zbog guste naseljenosti područja i velike količine otpada.

Unatoč njezinoj toksičnosti, mnogi seljaci nizvodno nastavljaju koristiti vodu za kupanje, pa čak i piće, kažu stručnjaci.

Često se mogu vidjeti i hinduisti koji izvode obrede u rijeci, okruženi gustom pjenom. Svake godine mnogi se okupe na obalama Yamune kako bi proslavili festival posvećen bogu sunca, a neki pritom gaze kroz pjenu kako bi se okupali i molili, piše CNN.