Video. Djevojčica prosvjedovala na samitu o klimi: 'Prekinite s fosilnim gorivima'; s podija su je ispratili zaštitari

Nakon tišine koja je vladala dok je djevojčica glasno prosvjedovala, sudionici samita su joj na kraju zapljeskali

FOTO: Twitter

Dvanaestogodišnja prosvjednica u ponedjeljak je izašla na pozornicu na samitu o klimi COP28 u Dubaiju, iznad glave držeći natpis na kojemu je pisalo: “Prekinite s fosilnim gorivima. Spasite naš planet i našu budućnost .” Licypriyu Kangujam, dječju aktivisticu za očuvanje klime, s podija su ispratili zaštitari. Nakon tišine koja je vladala dok je djevojčica glasno prosvjedovala, sudionici samita su joj na kraju zapljeskali.

Direktor samita COP28, Majid Al Suwaidi, koji je nakon nje izašao za govornicu kazao je da se divi entuzijazmu mladih ljudi na samitu u Dubaiju te je prisutne pozvao da djevojčici još jednom zaplješću. Licypriya je na X-u objavila snimku svog izlaska na pozornicu.

“Ovdje je cijela snimka moga današnjeg prosvjeda koji je prekinuo plenarnu sjednicu UN-a na visokoj razini #COP28UAE. Nakon ovog protesta zadržali su me više od 30 minuta. Moj jedini zločin je to što tražim postupno ukidanje fosilnih goriva, jer je ono glavni uzrok današnje klimatske krize. Sad su me izbacili s COP28”, napisala je.

Pregovori do sutra?

Javni prosvjedi ograničeni su na pregovorima Ujedinjenih naroda koji se održavaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vlasti te zemlje zabranjuju rad mnogih organiziranih grupa, među kojima su političke stranke i radnički sindikati.

Zemlje sudionice u ponedjeljak su dobile nov nacrt teksta konačnog dogovora. Tekst ne propisuje postupno ukidanje svih fosilnih goriva, što je ključan zahtjev Europske unije i brojnih zemalja u razvoju, osobito osjetljivih na klimatske promjene.

Pregovori bi trebali završiti u utorak, no otprije se zna da pregovori UN-a o klimi rijetko završavaju na vrijeme. Sporni nacrt je pred posljednju rundu pregovora tijekom dvotjednog samita u Dubaiju na vidjelo iznio vrlo duboke međunarodne podjele u pogledu toga trebaju li nafta, plin i ugljen imati mjesto u budućnosti kakva bi bila prihvatljiva za klimu.

Izvor: ‘Novi tekst je loš’

Novi nacrt sporazuma COP28, koji je objavilo predsjedništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata predlaže različite opcije, ali ne donosi mogućnost “postupnog ukidanja” svih fosilnih goriva, što je sadržavao prethodni nacrt.

Jedan europski diplomat Reutersu je rekao da je novi tekst loš i da se može pročitati i kao “jelovnik s kojega možete izabrati jelo po želji”. Unatoč brzom rastu obnovljivih izvora energije, fosilna goriva i dalje proizvode čak 80 posto sveukupne svjetske energije.