Video. Ekološka katastrofa u BiH, Drina opet prekrivena tonama smeća. Aktivisti upozoravaju: 'Posljedice po ljudsko zdravlje mogle bi biti velike'

Tone guma, metala, plastike i drugog smeća prekrile su površinu rijeke

FOTO: AFP

Ogromne količine smeća u jezeru na brani Hidroelektrane na Drini predstavljaju opasnost za okoliš u Višegradu u BiH, ali i na širem području sliva rijeke Drine. Aktivisti naglašavaju da rješenje problema nije lako pronaći jer se uz vlasti u BiH moraju uključiti i vlasti u Srbiji i Crnoj Gori.

Na površini rijeke plutaju tisuće tona guma, metala, plastike i drugog smeća, a riječ je o problemu koji traje više godina. Vijesti o gomilama smeća na Drini dospjele su ranijih godina čak i do američkih medija. U veljači 2021. američki ABC je pisao o nakupini od četiri tisuće kubnih metara. Nazvali su je “planinom smeća” koja prijeti zdravlju građana i tamošnjim rijekama.

Voda nanosi nove količine smeća

Komunalni radnici odvoze smeće, no voda donosi nove količine. Nužno je uložiti dodatni trud kako bi se zaustavilo onečišćavanje rijeka u BiH i okolnim zemljama, piše Radio Sarajevo.

“Ovo je zapravo slika i prilika o odnosu prema otpadu u tri države koje su kandidati za članstvo u Europskoj uniji, a to su Crna Gora, Srbija i BiH. Otpad koji se pri podizanju razine vode nakupi pred branom Hidroelektrane dolazi iz te tri države”, kazao je za agenciju Anadolija predsjednik Udruženja Eko akcija Anes Podić.

Dodaje da smeće dolazi uglavnom iz rijeke Lim koja nakon velikih kiša pokupi otpad s brojnih divljih i legalnih deponija koji se nalaze uz samu obalu rijeke u Crnoj Gori i Srbiji.

Promijeniti odnos prema otpadu

Podić smatra da treba promijeniti odnos prema otpadu te da bi prvi korak trebalo biti uklanjanje divljih deponija na obalama. “Nije ovo problem samo na Drini. Ovdje je to samo vidljivo jer imamo veliku branu na Hidroelektrani, ali slične probleme imamo i na drugim rijekama u BiH. Naše rijeke su prepune otpada”, dodao je.

Smeće s Drine odnosi se na deponij u Višegradu koji je, kako navodi, obična ledina koja i sama predstavlja ekološki problem te da takvo gospodarenje otpadom predstavlja rizik i za plodna poljoprivredna zemljištva u slivu Drine.

“Otpad iz rijeke ulazi u dolazi u naš hranidbeni lanac s nesagledivim posljedicama. Međutim, s obzirom na oskudne kontrole hrane, mi zapravo i ne znamo što jedemo”, kazao je Podić i upozorio kako bi posljedice po ljudske zdravlje mogle biti velike.