Video. Eksplozije na obilježavanju godišnjice smrti iranskog generala, poginule najmanje 103 osobe

Eksplozije plinskih boca su se dogodile blizu groblja na kojemu je pokopan

KERMAN CITY, IRAN - JANUARY 03: A view of the scene after explosions leaving at least 73 feared dead in explosions near slain Gen. Qassem Soleimani’s tomb, in Kerman City, Iran on January 03, 2024. Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Dvije eksplozije ubile su najmanje 103 osobe, a više od 140 osoba je ranjeno nakon detonacija u blizini groblja u Iranu gdje se održavala ceremonija obljetnice ubojstva vrhovnog zapovjednika Kasema Sulejmanija, javlja AP.

Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a zatim i drugoj eksploziji tijekom ceremonije u jugoistočnom gradu Kermanu. Nournews javlja da je nekoliko plinskih boca eksplodiralo na cesti koja vodi do groblja.

S druge strane, Iranska agencija Tasnim javlja kako su dvije bombe bile u koferima te su detonirane daljinskim uređajem. To se kosi s ranijim izvještajima prema kojima su bombaši samoubojice aktivirali eksploziv.

Bomba u kanti za smeće?

Mostafa Khoshcheshm, iranski politički analitičar, rekao je za Al Jazeeru da je smrtno stradalo nekoliko djece. Neimenovana žena, čiji je glas emitirala iranska državna televizija, rekla je da je jedna od bombi bila kanti za smeće.

“Nisam ozlijeđena, ali imam krvi po odjeći. Prešla sam na drugu stranu ulice kad je bomba eksplodirala”, izjavila je, prenosi Al Jazeera. Međutim, nema službene potvrde na koji su način aktivirane bombe. Iranski državni mediji pozvali su se na lokalnog dužnosnika koji je izjavio da još nije jasno radi li se o terorističkom napadu.

Na ceremoniji su se okupile stotine Iranaca kako bi obilježili godišnjicu Sulejmanijevog ubojstva. “Naši hitni timovi evakuiraju ranjene, ali ogromne skupine ljudi blokiraju ceste”, rekao je Reza Fallah, čelnik Crvenog polumjeseca u pokrajini Kerman.

‘Terorist broj jedan’

Solejmani, zapovjednik iranskih elitnih snaga Kuds, bio je vođa iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, a SAD ga je ubio u siječnju 2020. u Iraku.

Bio je kreator iranske politike u cijeloj regiji. Tadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je naredio njegovo ubojstvo, prozvao ga je “teroristom broj jedan u svijetu”.