Video, foto. Pao snijeg u planinama i u Lici, temperatura ponegdje otišla u minus. HAK izdao upozorenje

Bijele se vrhovi dalmatinskih planina, snijega ima i oko Gospića

FOTO: Screenshot HAK / Dalmacija Danas

U Hrvatskoj će u subotu ujutro biti pretežno oblačno mjestimice s kišom, u Dalmaciji i lokalnim pljuskovima, a u Gorskom kotaru ponegdje i snijegom, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), napominjući kako će tijekom dana sa zapada doći do razvedravanja.

Kako pokazuju kamere HAK-a, snijeg je već jutros pao oko Gospića. Na Platku se na tlu zadržava veća količina snijega. Jutros se bijele i vrhovi dalmatinskih planina, Dinare, Kamešnice i Biokova, a malo snijega palo je i na vrhovima Svilaje i Mosora.

Na Sinjalu na Dinari jutros se mjere 2 stupnja Celzijusa ispod nule, a na Velikoj Duvjakuši je -0,3°C uz osjet hladnoće od -6. Minus je jutros zabilježen i na Biokovu iznad 1600 metara. Na najvišem vrhu Mosora, Velikom Kablu, temperatura povremeno pada do 0°C, piše Dalmacija danas.

Upozorenje HAK-a

HAK javlja da se zbog prometnih nesreća na autocesti A7 između tunela Katarina i Škurinje I (25.km) u smjeru GP Rupa vozi jednim trakom uz ograničenje brzine od 40 km/h, a na autocesti A1 na 121 km između čvorova Žuta Lokva i Brinje u smjeru Zagreba uz ograničenje brzine od 80 km/h.

“Snijeg pada mjestimice u Gorskom kotaru. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale upozoravamo na moguće odrone. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila”, upozorava HAK.

Malo snijega na Dinari

I meteorolog DHZM-a Izidor Pelajić za HRT je najavio da će se vrijeme u istočnoj i u središnjoj Hrvatskoj razvedriti u drugom dijelu dana, premda će jutro biti tmurno s temperaturom do 12°C.

“Na sjevernom će Jadranu većina kiše pasti do jutra i popodne će biti sunčano. U gorju oblačnije, s povremenom kišom, a u planinama će kiša prelaziti u snijeg”, prognozira Pelajić.

“Padat će glavninom u prvom dijelu dana, lokalno u Dalmaciji i obilnija kiša. Poslijepodne razvedravanje. Sjeverozapadnjak umjeren i jak pa će još uvijek relativno toplo more biti umjereno valovito i valovito. Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, potom smirivanje i okretanje vjetra na umjerenu buru’, rekao je Pelajić.

Zatopljenje od ponedjeljka

Od nedjelje se pak očekuje relativno suho vrijeme, dok će od ponedjeljka biti i toplije.

‘Nedjeljno jutro na kopnu će biti uz mjestimičnu maglu, hladno i ponegdje s mrazom, danju djelomice sunčano. Malo kiše past će u gorju, s jugozapadnjakom zatim toplije, u utorak češće s kišom. Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito u ponedjeljak, a u ponedjeljak i utorak s mjestimičnom kišom. Jugo i jugozapadnjak slabi do umjereni pa postoji i mala vjerojatnost za jutarnju maglu. Temperatura u blagom porastu’, prognozirao je Pelajić.