Video/Foto. Ukrajina i Rusija danas su razmijenile stotine ratnih zarobljenika. Neki od oslobođenih Ukrajinaca bili su u pritvoru od 2022.

Ukrajina je objavila da se 230 ratnih zarobljenika vratilo svojim obiteljima

Oslobođeni ratni zarobljenici
FOTO: X/Volodimir Zelenski

Rusija i Ukrajina u srijedu su razmijenile stotine ratnih zarobljenika. Najveće je to pojedinačno oslobađanje zarobljenika od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ukrajinske vlasti priopćile su da se 230 ukrajinskih ratnih zarobljenika vratilo svojim obiteljima u prvoj razmjeni nakon gotovo pet mjeseci. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 248 ruskih vojnika oslobođeno sporazumom u čijoj realizaciji su sudjelovali i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ukrajinski pravobranitelj za ljudska prava Dmitro Lubinec rekao je da je to bila 49. razmjena zarobljenika od početka rata. Neki od oslobođenih Ukrajinaca bili su u pritvoru od 2022. Među njima je dio onih koji su se borili u bitkama za ukrajinski Zmijski otok i grad Mariupolj, piše AP.

Oslobođeni ratni zarobljenici
X/Volodimir Zelenski

Rusi bez detalja o razmjeni

Ruski dužnosnici nisu priopćili detalje razmjene. Iz Rusije je javljeno da su oborili 12 projektila ispaljenih na jednu od njezinih južnih regija koje graniče s Ukrajinom.

Kijevske snage trude se osramotiti Kremlj i predsjednika Vladimira Putina koji tvrde da se život u Rusiji odvija normalno unatoč ratu. Situacija u pograničnom gradu Belgorodu i dalje je napeta, otkrio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

“Sustavi protuzračne obrane su radili”, dodao je. Ukrajinci ovo rusko pogranično područje posljednjih dana sve češće napadaju. Pogranična sela do sada su samo ponekad bila meta ukrajinske artiljerije, raketa, minobacačkih granata i dronova.

Oslobođeni ratni zarobljenici
X/Volodimir Zelenski

Belgorod i dalje pod vatrom

U posljednje vrijeme, kijevske snage gađaju Belgorod koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini. U Belgorodu živi oko 340.000 stanovnika.

Putin je u ponedjeljak oštro kritizirao ukrajinske napade na Belgorod. “Žele nas zastrašiti i stvoriti neizvjesnost unutar naše zemlje”, rekao je i obećao odmazdu.

Rusija je nedavno pojačala napade na ukrajinske gradove, a čini se da ruska vojska cilja ukrajinsku obrambenu industriju. Napadi su potaknuli ukrajinske dužnosnike da zatraže daljnju potporu protuzračne obrane od Zapada.

Oslobođeni ratni zarobljenici
X/Volodimir Zelenski