Video. Gornji tok Neretve skroz pobijelio, prizori su uznemirujući: 'Ribe iskaču jer nema kisika'

'Sve ovo izgleda kao ekološka katastrofa'

FOTO: Instagram/Save the Blue Heart of Europe

Međunarodna inicijativa za zaštitu rijeka “Spasimo plavo srce Europe” objavila je snimku rijeke Neretve koja je u dijelu toka u Bosni i Hercegovini skroz pobijelila.

“Kao rezultat intenziviranja radova na izgradnji hidroelektrane Ulog na gornjem toku Neretve, u više navrata došlo je do pomora ribe na dionici od nekoliko kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve, život u rijeci je stao”, objavila je inicijativa uz dramatičan video na Instagramu.

Iz inicijative citiraju Vladimira Topića iz Centra za životnu sredinu, koji je rekao da sve izgleda “kao ekološka katastrofa”.

‘Voda je bijela i zagađena’

„Nekoliko zadnjih tjedana stanje Neretve je katastrofalno, to su nam rekli mještani, a to smo potvrdili i na terenu. Ovo sve sliči na jednu ekološku katastrofu. Voda je totalno bijela i zagađena, ne znamo jesu li u pitanju neki aditivi ili nešto drugo, ali je izvjesno da sve dolazi sa gradilišta HE Ulog”, rekao je Topić, prenosi Klix.ba.

Dodao je da “ribe iskaču iz vode zbog nedostatka kisika” te da je potrebna hitna reakcija i izlazak inspekcije na teren. Inače, snimke su nastale u mjestu Glavatičevo u općini Konjic.