Video. Guvernerka New Yorka: 'Kiše koje su poplavile grad rezultat su klimatskih promjena'

Izvanredno stane trajat će danima

Cars in floodwater on the FDR highway in Manhattan, New York on September 29, 2023. Heavy rains overnight in the northeastern United States left parts of New York City under water on Friday, partially paralyzing subways and airports in the country's financial capital. (Photo by Ed JONES / AFP)
FOTO: AFP

Obilni pljuskovi nakon jednotjednih padalina koje su poplavile New York u petak posljedica su klimatskih promjena i vrlo vjerojatno će predstavljati “novo normalno”, rekla je u subotu guvernerka New Yorka Kathy Hochul. “Naravno, znamo, ovo je rezultat klimatskih promjena. Ovo je ono što nažalost moramo očekivati kao novo normalno”, rekla je Hochul u obraćanju.

Oko 20 centimetara padalina palo je u nekim dijelova najmnogoljudnijeg grada u SAD-u, dovoljno da omogući morskom lavu iz zoološkog parka u Central Parku da lagodno zapliva iz nastambe. Hochul je upozorila na “po život opasne” poplave i proglasila je izvanredno stanje za New York, Long Island i Hudson Valley.

Pozdravila je reakciju vlasti i rekla u subotu da nisu prijavljene žrtve unatoč obilnim kišama. Poplave su izazvale velike smetnje u njujorškom sustavu podzemne željeznice i željeznica Metro North, prema Metropolitanskoj agenciji za promet koja upravlja s obje.

Izvanredno stanje još šest dana

Neke podzemne linije su u cijelosti obustavljene, dok su mnoge stanice zatvorene. Autobusi su vozili krajnje sporo. Dužnosnici su upozorili Njujorčane da izbjegavaju putovanja osim ako ne bježe iz poplavljenog područja.

Hochul je rekla u subotu da će izvanredno stanje, koje omogućuje bržu alokaciju kriznih sredstava, ostati na snazi sljedećih šest dana. Guvernerka New Yorka je dodala da je razgovarala s Bijelom kućom i čelnikom većine u Senatu, Chuckom Schumerom, te je rekla da su spremni podržati savezno proglašenje katastrofe ako to bude potrebno.