Video. Iranska revolucionarna garda upala na brod povezan s izraelskim biznismenom, strahuje se od eskalacije sukoba

Objavljena je snimka helikopterskog desanta na brod

FOTO: Screenshot / Associated Press

Komandosi Iranske revolucionarne garde zauzeli su kontejnerski brod u blizini Hormuškog tjesnaca, morskog prolaza koji povezuje Perzijski zaljev s Indijskim oceanom, izvijestila je u subotu državna novinska agencija IRNA.

Agencija The Associated Press objavila je kratku video snimku na kojoj se vidi kako vojni helikopter lebdi iznad kontejnerskog broda. Iz letjelice se na palubu spuštaju komandosi, dok se u jednom trenutku čuje uspaničeni glas, vjerojatno člana posade teretnog broda, koji kolegama dovikuje: “Nemojte izlaziti”.

Brod povezan s izraelskim biznismenom

Agencija dodaje kako su iranski vojnici zaplijenili brod MSC Aries koji plovi pod portugalskom zastavom, i da ga sada “usmjeravaju natrag u iranske teritorijalne vode”. Prema IRNA-i, brodom upravlja Zodiac Maritime, tvrtka povezana s izraelskim biznismenom Eyalom Oferom, prenosi CNN. Na brodu se navodno nalazilo 25 članova posade.

Regija je u stanju pripravnosti nakon što je Iran obećao izvršiti odmazdu za navodni izraelski napad na svoj konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku. Jemenski pobunjenici Hutisti koje podržava Iran redovito gađaju brodove u području Crvenog mora još od izbijanja rata u Gazi.