Video. Lava probila barijere i zahvatila zgrade u islandskom gradiću, svi stanovnici hitno evakuirani

Vulkan na poluotoku Reykjanes eruptirao je u nedjelju

Lava explosions and billowing smoke are seen near residential buildings in the southwestern Icelandic town of Grindavik after a volcanic eruption on January 14, 2024. Seismic activity had intensified overnight and residents of Grindavik were evacuated, Icelandic public broadcaster RUV reported. This is Iceland's fifth volcanic eruption in two years, the previous one occurring on December 18, 2023 in the same region southwest of the capital Reykjavik. Iceland is home to 33 active volcano systems, the highest number in Europe. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)
FOTO: AFP

Vulkan na poluotoku Reykjanes eruptirao je u ranim jutarnjim satima u nedjelju, izlivši lavu u ribarski grad Grindavik na Islandu. Cjelokupno stanovništvo grada je evakuirano, piše BBC. Glavna cesta koja vodi grad je prekinuta zbog izlivene lave.

U nedjelju navečer islandski predsjednik Gudni Johannesson pozvao je ljude da imaju suosjećanja za one koji ne mogu biti u svojim domovima, te izjavio da se nada kako će se situacija ubrzo smirit.

Erupciji prethodili potresi

Erupciji vulkana prethodila je serija potresa koja se u prosincu dogodila u vulkanskom sustavu Svartsengi. U tjednima nakon potresa izgrađeni su zidovi oko vulkana kako bi se rastaljeno kamenje usmjerilo dalje od Grindavika, gradića u kojem živi oko 4000 ljudi.

Islandski meteorološki ured (IMO) rekao je da su barijere probijene na nekim mjestima, što je stvorilo dvije pukotine veličine 100 i 900 metara i omogućilo lavi da dođe do grada, pri čemu su izgorjele brojne kuće i zgrade.

‘Ekstremno je opasna situacija’

Znanstveni novinar i vulkanolog Robin Andrews rekao je da je tekuća erupcija “ekstremno opasna i štetna”, sada kada je lava prodrla u grad. Govoreći za BBC, istaknuo je da izlijevanje lave iz dvije trenutne pukotine ne pokazuje “nikakav znak usporavanja”. “Što se tiče trajanja i ozbiljnosti štete, to je nemoguće definirati u ovom trenutku”, rekao je.

Upozorio je da bi posljedice erupcije mogle biti prilično problematične za ljude s već postojećim respiratornim problemima, jer vulkanska aktivnost oslobađa plinove poput sumpornog dioksida, koji je iritantan za kožu, oči, nos i grlo.

Najviša razina upozorenja

Premijerka Katrín Jakobsdóttir rekla je u nedjelju da će se vlada sastati u ponedjeljak kako bi razgovarala o stambenim mjerama za evakuirane stanovnike. “Danas je crni dan za Grindavik i danas je crni dan za cijeli Island, ali sunce će ponovno izaći”, kazala je.

Razina upozorenja u zemlji podignuta je na najvišu od tri razine ljestvice koja signalizira da bi mogla postojati prijetnja ljudima, zajednicama, imovini ili okolišu.

Nedjeljna erupcija je peta koja se dogodila duž poluotoka Reykjanes od 2021. Island se inače nalazi iznad formacije poznate kao Srednjoatlantski greben, granice između dvije najveće tektonske ploče na planeti, euroazijske i sjevernoameričke. Island ima 33 aktivna vulkanska sustava.