Video. Nakon jučerašnjeg, uslijedio je novi smrtonosni udar HIMARS-a na ruske trupe. Moskva konsternirana: 'Pa što izvodi taj naš general'

Novi napadi HIMARS-a dogodili su se u parku prirode koji Rusi koriste kao vojni poligon

FOTO: Screenshot/Twitter

Samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je u napadu HIMARS-om stradalo više od 60 ruskih vojnika tijekom svečanog dočeka Putinovog generala, pojavila su se izvješća da je Ukrajina izvela još jedan sličan napad u drugoj regiji. Kako piše Newsweek, velik broj ruskih vojnika poginuo je u napadu HIMARS-om u južnom dijelu okupirane regije Herson.

OSINT DeepState, ukrajinski projekt koji prati ratna zbivanja, izvijestio je da je napad izveden na poligonu koji se nalazi u blizini sela Podo-Kalinivka u okupiranom Hersonu. Ruska služba BBC-ja, pozivajući se na izvor u ukrajinskim specijalnim službama, potvrđuje da se napad dogodio na istom mjestu.

Nekoliko napada na trupe

Snimke s drona koje kruže društvenim mrežama pokazuju trenutak kada je HIMARS pogodio ruske trupe. Isječak počinje prikazivanjem okupljanja ljudi, za koje se tvrdi da su ruske trupe, na čistini prekrivenoj tenkovskim tragovima u blizini bujne zelene šume.

Iznenada, dok kamera drona kruži oko grupe s oznakom mete u sredini ekrana, ogromna eksplozija detonira među ljudima. Nakon što se dim raščisti, na tlu se može vidjeti nekoliko razbacanih nepomičnih tijela.

Snimka se potom prebacuje na drugo otvoreno polje, gdje se grupiralo još nekoliko ljudi. Bljesak projektila vidi se na trenutak prije eksplozije koja baca vojnike na pod. Nakon par sekundi vidi se kako se neki vojnici uvijaju na tlu, dok drugi leže nepomično. Snimka završava trećom eksplozijom, blizu mjesta prvog udara. Nekoliko trenutaka prije eksplozije, nekoliko vojnika izašlo je iz šume, približavajući se hrpi tijela koja je ostala nakon prethodnog napada.

Rusi trenirali u parku prirode

U blizini Podo-Kalinivke nalazi se i park prirode Oleški pijesci, poznat po svojim pješčanim prostranstvima. Snimke sugeriraju da Rusija koristi park kao poligon, a u pijesku se vide tragovi tenkova. Jedan ukrajinski Telegram kanal tvrdi da su žrtve napada HIMARS-om bili marinci iz Sevastopolja, te da ih je ubijeno više od 200. Drugi izvori kažu da su trupe na poligonu u Hersonu bile pripadnici 328. desantno-jurišne pukovnije, 810. brigade marinaca i 81. samohodne topničke pukovnije.

Lakoća s kojom Ukrajinci ubijaju ruske trupe, ali i obaraju zrakoplove, sve više brine Moskvu. “Opće ogorčenje zbog udara HIMARS-a na još jednu nebitnu formaciju vojnog osoblja u Narodnoj Republici Donjeck nije moglo proći, a već je uslijedio napad na drugu formaciju, ali ovaj put u regiji Herson. I opet, naravno, nitko ni za što nije kriv. Granatiranje je izvršeno iz HIMARS MLRS projektilima M30A1 GMLRS s kuglicama od volframa koje pucaju iznad cilja u zraku”, piše kanal Military Informator.

Neki krive generala koji je naredio smotru

Proratni blogeri krive ruske zapovjednike za marširanje i okupljanje svojih trupa u formaciji, što ih čini lakom metom za precizne HIMARS-e, navođene izviđačkim dronovima. HIMARS, koje je Ukrajini isporučio SAD, omogućuje im da unište najnaprednije ruske protuzračne raketne sustave.

U jučerašnjem napadu, trupe i časnici bili su postrojeni i čekali inspekciju zapovjednika general bojnika Olega Mojsejeva. Snimke nakon napada objavili su preživjeli vojnici, koji su bili užasnuti prizorima. Deseci tijela ostali su razbacani po spaljenom i izbrazdanom tlu nakon napada.

Putinu odani komentatori identificirali su generala Mojsejeva kao glavnog krivca za masovne smrti svojih ljudi. Ruski izvori izvijestili su da je precizni napad HIMARS-om izveden nekoliko trenutaka prije nego što je Mojsejev stigao na smotru, uništivši njegovu postrojbu.