Video. Navijači Lazija u Münchenu posjetili kolijevku nacizma, širi se snimka na kojoj izvikuju fašističke slogane

Ovakvo ponašanje moglo bi imati ozbiljne pravne posljedice

FOTO: Screenshot X / ANPI Scuola - Brescia

Uoči večerašnje utakmice Lige prvaka između Lazija i Bayerna, stotinjak navijača Lazija okupilo se u povijesnoj pivovari Hofbräuhaus u Münchenu, najpoznatijoj po tome što je upravo tamo održana sjednica na kojoj je osnovana njemačka Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka, nakon govora Adolfa Hitlera.

Tijekom večeri, grupa navijača podizala je ruke i urlala fašističke slogane poput “Duce, duce”, invocirajući tako talijanskog fašističkog vođu Benita Mussolinija.

Snimke navijača počele su se širiti kanalima na Telegramu posvećenima navijačkim grupama. Ovakvo ponašanje moglo bi imati ozbiljne pravne posljedice u Njemačkoj, gdje se vlasti oštro suprotstavljaju bilo kakvim izrazima podrške fašizmu. Navijači bi stoga mogli biti uhićeni.

Provokacije i tijekom prvog susreta

Svega dvadeset dana ranije, navijači Lazija izazvali su kontroverze izvjesnim transparentom tijekom prvog susreta s Bayernom. Natpis “L’unica cosa che vi invidiamo: la birreria” (“Jedino na čemu vam zavidimo – pivnica”) na prvi je pogled tek šaljiva doskočica, ali zapravo je bio aluzija na Bürgerbräukeller, pivnicu poznatu kao mjesto početka Hitlerova neuspjelog puča 1923. godine.

Očekuje se dolazak oko 3500 navijača Lazija na utakmicu. Međutim, većina njih pristigla je u München još jučer, piše Fanpage.it.