Video. Posada helikoptera zbog onog suludog preleta iznad Poljuda dobila zabranu letenja od tri mjeseca

Helikopter je Poljud preletio u niskom preletu na poluvremenu utakmice

FOTO: Dalmacija Danas

Istražno povjerenstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) utvrdilo je da je posada helikoptera, zbog preleta iznad Poljuda prije dva tjedna tijekom utakmice između Hajduka i Osijeka, prekršila propise te im je izrečena zabrana letenja od tri mjeseca, izvijestio je u nedjelju MORH.

“Nakon provedene inicijalne istrage, istražno povjerenstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva utvrdilo je kršenje propisa koji reguliraju letenje vojnih zrakoplova u Republici Hrvatskoj. Povjerenstvo je izreklo mjere zabrane letenja u trajanju od tri mjeseca svim članovima posade helikoptera iz 93. krila HRZ-a, te uz to povezane financijske kazne”, navodi se u očitovanju Glavnog stožera Oružanih snaga, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pokreće se istražni postupak

Pokrenut je također službeni istražni postupak kojim će se utvrditi i potencijalna stegovna odgovornost svih članova posade, a u skladu s ostalim propisima koji reguliraju službu u Oružanim snagama, razmatraju se i ostale mjere prema osobama koje obnašaju zapovjedne dužnosti, navodi se u očitovanju.

Ističe se i da je zadaća prijevoza pacijenta zapovjeđena u skladu sa postojećom procedurom, temeljem sporazuma Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva. Radilo se o prijevozu pacijenta na ruti Vis-Split helikopterom HRZ-a koji je sletio na helidrom vojarne “Admiral flote Sveto Letica- Barba” u Lori, s obzirom da helidrom KBC Firule nije u funkciji.

Helikopter je Poljud preletio u niskom preletu na poluvremenu utakmice, a pojedini su mediji naveli kako se pretpostavlja da je pilot na taj način pozdravio igrače Hajduka i dao im podršku.