Video. Ruski neonacisti iz Ukrajine izvršili tenkovsku mini-invaziju na Rusiju: 'Putinovi vojnici bježe, sjaje im se pete'

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su u napadima sudjelovale ukrajinske snage te da je spriječen proboj

FOTO: screenshot X

U ruske regije Kursk i Belgorod danas su upale tri naoružane skupine Rusa koji su protiv Kremlja, a sjedište im je u Ukrajini. Na društvenim mrežama objavili su snimke borbi. O napadima se oglasilo rusko ministarstvo obrane, koje tvrdi da su u njima sudjelovale ukrajinske snage potpomognute tenkovima i oklopnim vozilima te da su pretrpjele značajne gubitke i spriječen je proboj na ruski teritorij.

No, na službenim Telegram kanalima Legije za slobodu Rusije i Ruskog dobrovoljačkog korpusa, koje se bore na strani Kijeva, navedene su suprotne informacije. “Selo Tetkino u regiji Kursk potpuno je pod kontrolom ruskih oslobodilačkih snaga. Putinova vojska bježi iz sela, a iza sebe ostavlja tešku opremu”, objavljeno je na kanalu Legije za slobodu Rusije, uz video na kojemu se vidi nekoliko vojnika koji bježe.

‘Sjaje im se pete’

Slično se navodi i na kanalu Ruskog dobrovoljačkog korpusa. “Putinovi vojnici bježe, sjaje im se pete. Iza njih ostaju naselja, oprema i prije svega građani Ruske Federacije, napušteni.” U napadu je sudjelovala i treća skupina, Sibirski bataljun.

Guverner Kurska Roman Starovojt rekao je da je došlo do pucnjave u njegovoj regiji, ali da je upad punih razmjera spriječen. Kako javlja AFP, Rusija je nakon napada zatvorila škole u gradu Kursku. “Zbog nedavnih događaja, odlučio sam da će učenici učiti na daljinu” do petka 15. ožujka, objavio je na Telegramu gradonačelnik Kurska Igor Kucak.

Znakovit potez Stožera

Iz Operativnog stožera regije Kursk objavili su danas da se zabranjuje u medijima i na internetu širenje informacija o mjestu granatiranja, uporabi oružja ili protuzračnoj obrani sustava i dronova. Također, zabranili su i objavljivanje fotografija i videa o lokacijama ruskih oružanih snaga i važnoj infrastrukturi. Naveli su da je u granatiranju sela Tetkino ozlijeđena jedna osoba.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrej Jusov kazao je pak da te skupine izvode operacije na ruskom teritoriju neovisno o Ukrajini. No dodao je da su napadi pokazali da “Kremlj ponovno ne kontrolira situaciju u Rusiji”.

Putinova diktatura

Glasnogovornik političkog krila Legije za slobodu Rusije rekao je u utorak za AFP da je napad tempiran da se poklopi s ruskim predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka. “Ovo uopće nisu izbori. To je sljedeća faza uzurpacije vlasti, formiranje Putinove diktature pod krinkom izbora”, rekao je glasnogovornik Aleksej Baranovski.

Do prekograničnog napada došlo je u trenutku kada je Kijev izveo jedan od svojih najznačajnijih napada dronovima na Rusiju dosad u dvogodišnjem ratu. Dronovima su napadnute najmanje tri regije te je pogođena i važna velika rafinerija u Nižnjenovgorodskoj oblasti.

Tko su zapravo napadači?

Legija za slobodu Rusije osnovana je u ožujku 2022. godine, nedugo nakon početka invazije Moskve na Ukrajinu. Članovi su ruski dobrovoljci koji se protive ruskoj agresiji, a među njima navodno prevladavaju dezerteri koji su napustili ruske jedinice angažirane u Ukrajini.

Prema ukrajinskim izvorima i New York Timesu, Legija je nastala kada je čitava satnija ruskih vojnika, više od stotinu ljudi, nekoliko dana nakon početka invazije prebjegla na ukrajinsku stranu. Bivši ruski vojnici ubrzo su integrirani u ukrajinsku vojsku, gdje su prošli obuku na oružju zapadne proizvodnje, specijaliziravši se za antitenkovske sustave.

Legija za slobodu Rusije članica je veće jedinice u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, u kojoj se bore dobrovoljci iz više od 90 stranih država. U toj je jedinici i Ruski dobrovoljački korpus.

Ekstremni desničari

Većina pripadnika Dobrovoljačkog korpusa ekstremni su ruski nacionalisti. O Korpusu i njegovom vođi, Denisu Nikitinu, Telegram je već pisao. Ukratko, Nikitin je još jedan ruski emigrant koji se sklonio u Ukrajinu. U ruskim i ukrajinskim medijima često ga proglašavaju neonacistom, a čule su se i optužbe da se bavio proizvodnjom amfetamina. Reuters je svojevremeno objavio kako Nikitin sam sebe smatra “nacionalistom koji se bori za Rusiju koja će pripadati etničkim Rusima”, ali demantira da je neonacist i bijeli supremacist.

Za razliku od pripadnika Legije za slobodu Rusije, borci Korpusa nisu zarobljeni ruski vojnici ili dezerteri, nego ekstremno desni protivnici Putinova režima.