Video. Ukrajina dronovima napala niz meta u Rusiji, između ostalog i važnu veliku rafineriju

Sedam naselja ostalo je bez struje nakon napada dronom

FOTO: Screenshot / X

“Ukrajinske oružane snage napale su područje Belgoroda korištenjem bespilotne letjelice koja je izbacila četiri eksplozivne naprave. Nema prijavljenih žrtava, ali su oštećeni električni vodovi”, objavio je regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Gladkov tvrdi i da je sedam stambenih naselja ostalo bez struje te da su hitne službe otklanjaju posljedice.

Napadnuta je i regija Orjol, točnije postrojenje za gorivo i energiju. Stanovnici te regije prijavili su da su čuli eksplozije i vidjeli dim na području lokalnog skladišta nafte. Guverner Orjola Andrej Kličkov rekao da je dron pao na kompleks goriva i energije i da ondje inače radi više od 60 ljudi, piše ruski ura.ru.

Napadnuta i rafinerija

Napadnuta je i Lukoilova rafinerija u Kstovu u Nižnjinovgorodskoj oblasti, jedno od najvećih ruskih postrojenja. Buknuo je požar u pogonu za preradu nafte, rekao je regionalni guverner Gleb Nikitin. “Bespilotne letjelice napale su industrijsku zonu Kstovo u ranim jutarnjim satima utorka, posebno ciljajući jedno energetsko postrojenje. Timovi za hitne slučajeve rade na mjestu događaja kako bi zaustavili požar u pogonu za preradu nafte. Prema preliminarnim izvješćima, bilo je žrtava” napisao je na Telegramu.

Industrijska zona Kstovo nalazi se na desnoj obali rijeke Volge oko 30 kilometara od grada Nižnji Novgorod. Grad Kstovo ima oko 60.000 stanovnika.

 

Rusi tvrde da su oborili nekoliko ‘zračnih ciljeva’

Gladkov je na Telegramu poručio i da je ruska protuzračna obrana oborila i pet zračnih ciljeva u Belgorodskom okrugu. “Aktivirana je protuzračna obrana u okrugu Belgorodsky i oboreno je pet zračnih meta. Hitne službe rade na utvrđivanju posljedica na terenu. Prema preliminarnim izvješćima, nije bilo žrtava niti štete”, napisao je.

Guverner je dodao da su četiri bespilotne letjelice s fiksnim krilima oborene iznad Borisovskog okruga. Nije bilo žrtava, ali je prijavljena određena šteta, rekao je Gladkov. Ura.ru piše da su još tri drona oborena i iznad regije Kursk i jedan iznad regije Tula.