Video. Snimljen trenutak ukrajinskog udara, poginula i ruska glumica: 'Ovo vam je osveta za 128. bojnu'

Vojnici su se okupili na svečanosti dodjele nagrada. Uslijedio je udar HIMARS-ima

Internetom kruži snimka, a prvi ju je objavio poznati ruski vojni bloger, koja navodno prikazuje trenutak ukrajinskog napada topničkim sustavom HIMARS na rusku dodjelu vojnih nagrada. U napadu je poginulo oko 25 ruskih vojnika, ali i ruska glumica koja je pjevala na svečanosti, piše Newsweek.

Na isječku se vide ruski vojnici tijekom nastupa pjevačice na pozornici prije ukrajinskog udara. Zatim se čuje udar, kamera se zatrese, a onda zacrni. Napad se dogodio 19. studenog u blizini grada Starobeševa u ukrajinskoj regiji Donjeck. Snimka se brzo proširila društvenim mrežama, no njezina autentičnost još nije potvrđena.

Dan raketnih snaga i topništva

Vojnici su se okupili na svečanosti dodjele nagrada u čast ruske 810. brigade marinaca na ruski Dan raketnih snaga i topništva, koji Rusija obilježava 19. studenog. Ruski vojni bloger tvrdi da je sama dodjela nagrada bila održana oko 60 kilometara od prve linije. Kaže i da je u napadu poginula ruska glumica Polina Menših. Ruske državne novine Izvestija također su javile da je Menših poginula u napadu.

Dana 19. studenog, ruska državna novinska agencija Tass objavila je da je jedna žena ubijena u ukrajinskom napadu višecijevnim bacačem raketa u Kumačovu, ali nije objavila pojedinosti. No, neovisni ruski medij The Moscow Times prenosi da su Tassu smrt 40-godišnje Poline Menših potvrdili regionalni dužnosnici.

Osveta za 128. bojnu

Oglasilo se i kazalište iz St. Petersburga. “S velikom boli obavještavamo vas da je Polina Menših… preminula jučer tijekom predstave u Donbasu od posljedica granatiranja”, priopćilo je u ponedjeljak kazalište Portal. Rossiyskaya Gazeta piše da je glumica u vrijeme napada nastupala na volonterskom koncertu za vojnike u selu Kumačovo.

Dužnosnici u Donecku, koje je postavila Moskva, rekli su da je za napad odgovorna ukrajinska 27. raketno-topnička brigada pod vodstvom pukovnika Dmitrija Hrapača. Početkom studenog rusi su izvršili gotovo identičan napad na ukrajinske vojnike u južnoj regiji Zaporižja, dok su također slavili ukrajinski Dan raketnih snaga i topništva. U ponedjeljak je Robert Brovdi, ukrajinski vojnik koji vodi jedinicu za zračno izviđanje Madžarove ptice, napad na ruske vojnike u Donecku navodno opisao kao “osvetu za 128. bojnu”.