Vatrogasac koji je upao u vrelu plastiku prebačen u Zagreb: 'Opečeno mu je 50 posto tijela, nadamo se da će preživjeti'

U tijeku je transport najteže ozlijeđenog vatrogasca u KBC Sestre Milosrdnice gdje da čeka dug oporavak

FOTO: Pixsell

Veliki požar planuo je u utorak navečer na deponiju uskladištene plastike u tvrtki Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu. U požaru su ozlijeđena tri vatrogasca – jedan teže, a dvojica lakše.

Lakše ozlijeđenim vatrogascima ukazana je liječnička pomoć i pušteni su na kućnu njegu. Teže ozlijeđeni vatrogasac upao je u šaht s vrelom plastikom. Primljen je s oko 50 posto opečene kože, odmah je prevezen u operacijsku dvoranu i stavljen na respirator.

Čeka ga dugotrajno liječenje

“Čeka ga dugotrajno liječenje, jutros je ponovno išao u operacijsku dvoranu i odmah je nakon toga transportiran u KBC Sestre Milosrdnice. Opečena je velika površina, radi se o mlađem bolesniku, nadamo se da će preživjeti”, rekla je liječnica Ivana Haršanji Drenjančević u razgovoru za N1.

“Opečeno je 50 posto površine, u sljedećim danima će se vidjeti kakve su posljedice i kako će se liječiti. U ovom trenutku je u tijeku transport u Zagreb gdje je Centar za opekline. Mi smo napravili samo prvo zbrinjavanje, spašavanje života”, dodala je. “On je u kritičnom stanju, to su po život opasne ozljede”, zaključila je Haršanji Drenjančević.

DORH najavio obavljanje očevida

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku najavilo je danas provođenje očevida u tvornici za preradu plastike u Brijestu.

“Očevid će se obaviti kada se za to steknu sigurnosni uvjeti na mjestu događaja, a od svih nadležnih tijela će biti zatražena dostava rezultata provednih radnji iz njihove nadležnosti kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti potrebne za utvrđivanje uzroka ovog štetnog događaja, odnosno donijela odgovarajuća državnoodvjetnička odluka”, navode u priopćenju.

Novim mjerenjem otkrivene opasne čestice

Mobilni tim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘‘Andrija Štampar‘‘ za mjerenje kvalitete zraka utvrdio je najnovijim mjerenjem kako je na požarištu u tvrtki Drava International, kao i u mjestu Antunovac, koje je prvo na liniji smjera kretanja dima s mjesta požara, utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost stirena i etilbenzena. Sinoćnja mjerenja u Osijeku i Brijestu nisu pokazala onečišćujuće tvari.

Mjerenja se nastavljaju i danas zbog širenja dima, a tijekom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke. Što se tiče pitke vode u Osijeku, iz Grada Osijeka su izvijestili kako je “voda iz vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode.”

Ekološka katastrofa

Od Vlade će se zatražiti da zbog ovog događaja proglasi stanje ekološke katastrofe, rekli su u četvrtak čelnici Županijske i osječke Gradske uprave Anušić i Radić nakon obilaska požarišta. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako je požar i pod nadzorom, više ne prijeti širenje požara, niti ima toliko puno otvorene vatre. Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra.

“To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje”, pojasnio je Anušić.

‘Uputit ćemo zahtjev Vladi’

Izvijestio je kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem danas Vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica ovoga požara na području Županije.

“Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima, i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za što ćemo danas Vladi uputiti zahtjev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo”, dodao je župan Anušić.

Napominje kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje “Ivan Vučetić”, koji bi trebali utvrditi uzroke požara te što je pridonijelo da ovaj požar bude toliko snažan i nekontroliran, što je rezultiralo ozljeđivanjem tri vatrogasca.

Kvaliteta zraka varira

Na upit novinara o kvaliteti zraka Anušić ističe kako je utvrđivanje kvalitete zraka započelo u srijedu navečer, da je na nekim mjestima kvaliteta zraka dobra, na drugim lokacijama nije.

Problem je u vjetru, jer se s promjenama vjetra, mijenja i kvaliteta zraka, pa svakako treba izbjegavati kontakt s dimom. Grad Osijek i sjeverni dio Županije su sigurni od ovoga dima, dok je južni dio Županije ugrožen, smatra Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako je, prema podatcima Državnog hidrometeorološkom zavoda kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća. Pratit ćemo smjer kretanja vjetra, ako se okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade, osim Osnovne škole “Tenja”.

Čeka se očevid

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako je noć protekla mirno, a da su vatrogasci, uz aktivnosti dogašivanja požara, dežurali kako se požar ne bi proširio na preostalu parcelu unutar tvrtke.

S obzirom da na južnom dijelu požarišta imamu gustu vegetaciju, danas ćemo provoditi aktivnosti kako bismo spriječili moguće proširivanje požara, nakon čega ćemo vodom natapati naslage plastike, a mehanizacija će ih nastojati zatrpati zemljom , kako bi se smanjila količina dima, rekao je Ivković.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece kazao je kako policija osigurava mjesto događaja, a kada se stvori sigurnosti uvjeti, u suradnji s vještacima, počet će s očevidom. Naglasio je da se u međuvremenu utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ovoga velikog požara.