Video. Uragan udario poznato odmaralište: vjetrovi šibaju 270km/h, oluja se pretvorila u monstruma u samo 12 sati

Uragan 5. kategorije stigao je do Acapulca u Meksiku

Uragan Otis
FOTO: Screenshot/X

Uragan Otis obrušio se na meksičku južnu pacifičku obalu kao katastrofalna oluja 5. kategorije rano u srijedu. Američki Nacionalni centar za uragane priopćio je da vjetrovi dostižu brzinu od 270 kilometara na sat.

Očekivalo se da će uragan oslabjeti u strmim planinama države Guerrero, no to se nije dogodilo. Obilne padaline mogle bi donijeti poplave i aktivirati klizišta.

Otis je na svojem putu u samo dvanaest sati tijekom utorka ojačao od tropske oluje od uragana 5. kategorije. Iako su stanovnici pogođenog područja na obali proveli pripreme za njegov dolazak, iznenadila ih je snaga oluje koja je stigla, piše AP.

Stanovnici pozvani da se sklone na sigurno

Gradonačelnica Acapulca Abelina López pozvala je sve da se sklone u sigurnost doma ili presele u gradska skloništa. “Strahuje se da bi Otis mogao biti razorniji od uragana Pauline koji je pogodio Acapulco prije 25 godina, uništio dijelove grada i odnio više od 200 života”, rekla je.

Između međunarodno poznatih ljetovališta Acapulco i Zihuatanejo, nalazi se dvadesetak manjih gradova i sela smještenih između planine i oceana.

Acapulco je grad s više od milijun ljudi u podnožju strmih planina. Luksuzne kuće i sirotinjske četvrti prekrivaju obronke grada s pogledom na Pacifik. Guerrero je jedna od najsiromašnijih država u Meksiku.