Video. Zabilježeni zastrašujući trenuci. Pogledajte kako je izgledao razorni potres koji je pogodio Japan

Japan je nakon jakog potresa pogodila serija snažnih podrhtavanja

FOTO: AFP

Serija snažnih potresa pogodila je u ponedjeljak zapadni Japan. Najsnažniji je bio magnitude 7,6 po Richteru, javila je japanska nacionalna televizija NHK. Potres se dogodio oko 16 sati po lokalnom vremenu (8 sati po hrvatskom), a nakon najjačeg uslijedio je još niz jačih podrhtavanja. Mediji navode da se Japan od prvog potresa zatresao još najmanje 60-ak puta.

Uništeni su deseci zgrada, tisuće su ostale bez struje, a upozorenje na tsunami proglašeno je u četiri države. Osim u Japanu, upozorenja su izdana i u susjednim Korejama te Rusiji.

AFP

Japanska meteorološka agencija je upozorila da će se snažna seizmička aktivnost osjetiti i idućih tjedan dana, kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

Društvenim mrežama ubrzo su se počele širiti snimke trenutka kada je potres pogodio Japan.

 

Potresi su izazvali požare i srušili zgrade na zapadnoj obali glavnog japanskog otoka Honshua. Požar je izbio u gradu Wajima, u prefekturi Ishikawa, a struje je nestalo u više od 30.000 kućanstava. Japanski nuklearni operater priopćio je da nisu potvrđene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Usluge brze željeznice do Ishikawe obustavljene su dok su telekom operateri Softbank i KDDI izvijestili o prekidima telefonskih i internetskih usluga u Ishikawi i Niigati, prema njihovim web stranicama.

Japanski zračni prijevoznik ANA vratio je četiri zrakoplova koji su krenuli prema zračnim lukama u Toyami i Ishikawi nakon potresa, dok je Japan Airlines otkazao većinu letova za regije Niigata i Ishikawa do kraja dana.

Smanjena upozorenja za tsunami

Japanska meteorološka agencija je isprva izdala upozorenje na veliki tsunami za Ishikawu i upozorenja ili upozorenja niže razine za tsunami za ostatak zapadne obale otoka Honshu, kao i najsjeverniji od njegovih glavnih otoka, Hokkaido.

Upozorenje je smanjeno na obični tsunami nekoliko sati kasnije, što znači da bi voda još uvijek mogla doseći do tri metra. Naknadni potresi također bi mogli pogoditi isto područje tijekom sljedećih nekoliko dana. Vlasti su stanovnicima obalnih područja poručila da se zasad još ne vraćaju u svoje domove jer opasnost nije potpuno prošla, javlja The Guardian.