Vjerojatno niste čuli za ovu suludu parnicu HNB-a i Fine. Već si godinama međusobno uplaćuju pa vraćaju 148 milijuna kn

Za neobičan spor javnost je prvi put čula tek 2016. godine, a parnici se ne nazire kraj

FOTO: Pixsell

O stanju i brzini domaćeg pravosuđa najbolje govori slučaj dvadesetogodišnje parnice između dvije državne institucije, Hrvatske narodne banke (HNB) i Financijske agencije (Fina), piše u nedjelju Jutarnji list.

Parnici se još ne nazire kraj iako se već dva desetljeća svodi na prebacivanje 148 milijuna kuna s računa jedne na račun druge, bez objašnjenja zašto je spor pokrenut i koliko je dosad na njega potrošeno novca.

Hrvatska narodna banka tužila Finu

Spor je pokrenut davne 2003. godine, kada je Hrvatska narodna banka tužila Finu, tadašnji Zavod za platni promet (ZAP), jer je jedna njegova djelatnica tijekom 1995. i 1996. godine u vukovarskoj podružnici iskoristila ratnu situaciju tijekom koje nije bilo moguće zatvoriti obračunske račune kako bi prebacivala novac na račun suradnika pomagača, koji su potom za nju podizali gotovinu.

Međutim, iako je 2015. godine središnja banka nakon 12 godina spora dobila slučaj te joj je Fina sljedeće godine isplatila čak 148 milijuna kuna (utuženi iznos bio je 51 milijun kuna plus kamate), iz poslovnog izvješća Financijske agencije za 2022. godinu doznajemo da je HNB taj novac Fini na kraju 2021. godine morao vratiti, i to nakon što je Vrhovni sud srušio jednu prvostupanjsku te jednu drugostupanjsku presudu, obje donesene u korist središnje banke.

Isplaćen višemilijunski iznos

Za neobičan spor javnost je prvi put čula tek 2016. godine, nakon što je otkriveno da je Financijska agencija centralnoj banci nakon gubitka tužbe isplatila višemilijunski iznos, a ni tada nije baš bilo jasno po kojoj osnovi središnja banka tuži Finu s obzirom na to da ni iz jedne institucije nisu bili voljni davati izjave, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.