Vlada mijenja apsurdno pravilo o financiranju vrtića. Prije samo mjesec dana tvrdili su da to nije moguće

Slabije razvijene općine koje su se funkcionalno spojile ipak neće biti financijski uskraćene

Vlada je danas donijela nova pravila koja bi trebala omogućiti da gradovi i općine, posebno slabije razvijeni, uz pomoć novca iz državnog proračuna, lakše osiguraju funkcioniranje vrtića na svom području.

„U ranijim vremenima već izgrađeni vrtići dovođeni su u pitanje kada jedinice lokalne samouprave nisu mogle osigurati financijska sredstva za njihovo financiranje“, objasnio je ministar Radovan Fuchs zbog čega Vlada po prvi puta uvodi ovakvu mjeru.

Apsurdno pravilo

Novom uredbom Vlada je, uz to, ispravila apsurd o kojem je Telegram pisao u kolovozu: prva verzija uredbe proizašla iz resora ministra Fuchsa de facto je novčano kažnjavala slabije razvijene općine koje su se funkcionalno spojile. Da bi apsurd bio kompletan, upravo ova Vlada potiče općine da rade baš to – da se funkcionalno spajaju.

Prema staroj verziji, lokalne jedinice koje su, radi uštede, svoje vrtiće spojile u jednu ustanovu, dobivale bi manje novca od države, nego da su osnovale svaka svoj vrtić, s vlastitom upravom, ravnateljem i svime što uz to ide. Konkretno, sedam istarskih općina, koje imaju zajedničku ustanovu vrtića s Pazinom, bilo bi na gubitku od oko sto tisuća eura.

Upozorenje iz Istre

Toliko bi manje dobile od države za funkcioniranje područnih vrtića na svom području – jer je formalni osnivač vrtićke ustanove Pazin, grad koji spada u višu kategoriju razvijenosti i zbog toga ima pravo na niži iznos potpore. A Ministarstvo je bilo zamislilo da se u formulu za izračun potpore uvrsti samo indeks razvijenosti formalnog osnivača.

Iz Istre su u kolovozu upozorili Ministarstvo da se prva verzija Vladine uredbe direktno kosi s drugom Vladinom politikom, onom koja potiče općine i gradove da zajednički rade neke poslove. U ovom slučaju je, međutim, ispalo da bi za takvo zajedničko obavljanje posla oko vrtića istarske općine bile financijski kažnjene, a ne nagrađene.

Neće biti uskraćeni

Vlada je to sada ipak promijenila: u izračun državne subvencije ući će indeks razvijenosti konkretne općine gdje se vrtić nalazi, a ne samo indeks razvijenosti osnivača. „To znači da se izračun za djecu u područnim vrtićima“ u Lupoglavu, Cerovlju, Gračišću itd. „računa prema njihovoj skupini razvijenosti“, potvrdili su nam iz resornog Ministarstva, a ne više samo prema Pazinu, koji je u višoj skupini razvijenosti.

Drugim riječima, neće ostati uskraćeni za onih stotinjak tisuća eura, koliko bi dobivali manje da je Ministarstvo ostalo pri staroj verziji uredbe. No, prije samo nekoliko tjedana iz Fuchovog su nam resora tvrdili da subvenciju naprosto ne mogu računati na drugačiji način.

Odjednom se može

Pravdali su se da je „nemoguće nedvojbeno utvrditi koliki broj djece u pojedinom vrtiću eventualno ima prebivalište“ izvan općine ili grada u kojem je sjedište vrtića. I da će zbog toga, barem ove pedagoške godine, izračun temeljiti na indeksu razvijenosti osnivača vrtića. Kako su onda, u mjesec dana, ipak našli način?

„Točno je (…) da ne raspolažemo podacima o prebivalištima djece nego samo na razini pojedinog vrtića. Međutim, u izračun sredstava za fiskalnu održivost, kako je sada predloženo, uzet će se sva djeca prema indeksu razvijenosti mjesta gdje se nalazi vrtić koji pohađaju, bez obzira na njihovo prebivalište”, kažu iz Ministarstva.

Prihvatili sugestije

U novoj uredbi Ministarstvo je prihvatilo i druge sugestije iz javnog savjetovanja. Primjerice, za 15 posto uvećan je iznos subvencija za vrtiće na otocima i u brdsko-planinskim područjima, a uredbom su obuhvatili i privatne vrtiće – jer u mnogim općinama smještaj djece ovisi upravo o tim kapacitetima.

Za državne potpore vrtićima Vlada ove godine planira potrošiti 17,8 milijuna eura. Sljedeće godine predviđeni iznos je 70 milijuna, a u 2025. – do kada se, zahvaljujući EU sredstvima, očekuje izgradnja većeg broja novih vrtića i proširenje kapaciteta postojećih – još 82,2 milijuna eura.