Vladimir Putin sada želi da Rusi idu u gulage. Za razliku od Staljinova doba, dobrovoljno i turistički

Ruski predsjednik ima ambiciozni projekt turističkog procvata dalekog istoka zemlje

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin speaks on the phone with Kristina Sin, an 8-year-old girl from Yuzhno-Sakhalinsk taking part in the New Year Tree of Wishes nationwide charity campaign, at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow on January 9, 2024. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Moskva ima veliku ambiciju za pretvaranje dalekog istoka zemlje u turistički biser. Daleki istok Rusije prepun je nefunkcionalnih gulaga i gradova duhova, a tragovi koji dokazuju kako je ta regija bila dom za neprijatelje države su neizbrisivi. No, regija je bogata prirodnim atrakcijama, poput 29 aktivnih vulkana.

Otkako je počela ruska invazija Ukrajine u veljači 2022. godine, uvedena su vizna ograničenja, a europski zračni prostor zatvoren je za ruske zrakoplovne tvrtke, stoga je broj destinacija na koje su mogli putovati Rusi znatno ograničen. Kako bi svojim građanima ipak omogućili putovanja i odmore, ruska vlada sprema se uložiti u daleki istok zemlje, ne bi li postao turističko žarište.

Povratni letovi za 150 eura

No, jedan od mnogobrojnih problema regije jest i činjenica da je ovoga tjedna imala prvi sat danjeg svijetla još od studenog lani. No, prema planovima, piše The Times, izgradit će se odmaralište s 2000 soba nazvano Tri vulkana. Planira se i 170 novih pješačkih ruta s certifikatom sigurnosti. Najveći ruski avioprijevoznik uveo je paušalne tarife pa putnici mogu uzeti povratni let od Moskve do Petropavlovsk-Kamčatskog za 15.000 rubalja, što je oko 150 eura. Let je dugačak gotovo 6800 kilometara u jednom smjeru.

Turistima na dalekom istoku zemlje ponudit će se ture kroz Dolinu gejzira, koja je drugo najveće polje gejzira na svijetu, te “zimsko surfanje” i tradicionalne utrke psećih zaprega. Vlasti pokušavaju promovirati regiju kao savršeno mjesto za one koji traže “aktivan, avanturistički turizam usred divlje prirode”. Pokrenuti su i projekti za izgradnju smještaja i određivanje lokacija za ribolov, lov i planinarenje.

Daleki istok neće biti samo za elitu

Raspisano je i državno natjecanje u kojem se tražilo od neustrašivih mladih Rusa da dokumentiraju svoja putovanja po dalekom istoku. Svojim filmovima dobivali su priliku osvojiti glavnu nagradu od tri milijuna rubalja, što je oko 30.500 eura. Pobjednik je iz regije Primorski, koja graniči sa Sjevernom Korejom. Njegov pobjednički film dokumentirao je 17-dnevnu solo kajak turu u zaljevu oko Vladivostoka, a suočio se s dvije oluje i stalnim naletima snažnog vjetra.

Premda će se u glavnom gradu udaljene regije Kamčatka, Petropavlovsku, ove godine otvoriti i prvi luksuzni hotel s pet zvjezdica, guverner uvjerava kako putovanje na daleki istok neće biti rezervirano za elitu. Dodao je da elite već sada mogu svoja putovanja u Alpe zamijeniti skijaškim trčanjem u jednom od gradskih odmarališta.

Putin potiče ulaganja u avanturistički turizam

Uz dobro poznatu sklonost prema aktivnostima na otvorenom, čini se da predsjednik Vladimir Putin, kojeg se često fotografiralo kako peca, kupa se u ledenoj vodi ili bez majice jaše na konju, osobno potiče ulaganja. Putin je pozvao da se obrati pozornost na mogućnosti “autoturizma” i pješačkih ruta u regiji te je osobno odobrio glavni plan za rekonstrukciju Petropavlovska tijekom posjeta u rujnu 2022. godine.

Projekt revitalizacije dalekog istoka Rusije uključuje izgradnju interaktivnog centra za mlade s planetarijem i novim muzejom o povijesti regije. Muzej će pokrivati obranu Petropavlovska tijekom slabo poznate bitke Krimskog rata, kao i japanske napade u Rusko-japanskom ratu i tijekom Drugog svjetskog rata.

Putinovi prethodnici nisu uspjeli

Putin nije prvi ruski vođa koji je pokušao razviti daleki istok. Isto su pokušali, i nisu uspjeli, ruski predsjednici Mihail Gorbačov, Boris Jeljcin i Dimitrij Medvedev. Dr. Natasha Kuhrt, viša predavačica međunarodnog mira i sigurnosti na King’s Collegeu u Londonu kaže da je do sada “malo postignuto”.

Međutim, čini se da je Putin zbilja spreman obnoviti domaći turizam. Izložba Russia Forum u Moskvi slavi Putinov projekt rasta i poboljšanja ruske industrije ugostiteljstva i putovanja, s posjetiteljima koji mogu krenuti u “obilazak” diljem zemlje, zaustavljajući se na štandovima koji predstavljaju svaku regiju – uključujući okupirane ukrajinske teritorije Donjeck, Luhansk, Zaporožje i Herson.