Vlasnici Nord Streama traže golemu odštetu zbog eksplozije plinovoda, tuže osiguravajuća društva

Preliminarno procjenjuju troškove koje su imali na 1,2 milijarde do 1,35 milijardi eura

FOTO: AFP

Konzorcij Nord Stream traži od svojih osiguravatelja više od 400 milijuna eura zbog eksplozija koje su teško oštetile plinovode u Baltičkom moru u 2022. godini i onemogućile isporuke ruskog plina u Njemačku, pokazuju sudski podnesci.

U tužbi podnesenoj u veljači Visokom sudu u Londonu Nord Stream AG imenovao je kao tuženike Lloyd’s Insurance Company i Arch Insurance, koji su servisirali projekt u podmorju. Prema sudskim dokumentima, Sjeverni tok tužio je Lloyd’s u svoje ime, ali i kao predstavnik drugih potpisnika police koje su izdali osiguravatelji, uključujući Munich Re. Njemački reosiguravatelj odbio je komentirati tu informaciju.

Kompanija sa sjedištem u Švicarskoj potvrdila je u elektronskoj poruci ugovorni spor s osiguravateljima sustava cjevovoda na trgovačkim sudovima u Londonu. “No, molimo za razumijevanje što ne možemo detaljno komentirati pravni postupak”, priopćio je komunikacijski tim Sjevernog toka.

Troškove procijenili na više od milijarde eura

Prema sudskim podnescima, kompanija trenutno preliminarno procjenjuje “troškove ispumpavanja vode i stabilizacije plinovoda, kompletnog popravka i zamjene izgubljenog plina” na 1,2 milijarde do 1,35 milijardi eura. U tužbi navode i da jedan cjevovod na mjestu oštećenja izgleda “potpuno uništeno i deformirano”, ali i “glatko i prerezano” na drugom dijelu.

Lloyd’s je odbio komentirati tužbu. Arch nije odmah odgovorio na upit Reutersa da je za komentira. Konzorcij Nordstream vlasnik je plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Sjeverni tok 1 sastojao se od dvije cijevi i isporučivao je ruski plin u Njemačku od 2011. odnosno 2012. godine, uz ukupan transportni kapacitet od 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je udvostručiti isporuke i završen je pred kraj 2021. Njemačke vlasti u više su navrata odgađale izdavanje dozvola za početak rada, a projekt je stavljen na led nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

Njemačka odbija objaviti rezultate istrage

Sjedište je konzorcija Nordstream u Švicarskoj, a njegovi su članovi ruski proizvođač plina Gazprom, s udjelom od 51 posto, te njemačke energetske tvrtke Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

Nakon eksplozije u rujnu 2022. europske vlade posumnjale su u sabotažu iza koje stoji “državni akter”. Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su istragu kako bi utvrdile krivca. U veljači Stockholm i Kopenhagen objavili su da je istraga zaključena i proslijedili zaključke Njemačkoj. Njemačka odbija objaviti rezultate istrage, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.