Vođa jezivog kulta u Keniji optužen za ubojstva skoro 200 djece. Sljedbenike je uvukao u svoje sulude fantazije

FOTO: Screenshot YouTube / TRT World

Vođa kulta sudnjeg dana Paul Mackenzie i 30 njegovih sljedbenika izvedeni su u srijedu pred kenijski sud u obalnom gradu Malindi kako bi se suočili s optužbama za ubojstvo 191 djeteta, piše NBC News.

Mackenzie i ostali osumnjičenici nisu se izjasnili o svojoj krivnji jer je sutkinja Visokog suda Mugure Thande odobrila zahtjev tužitelja da prije toga budu podvrgnuti procjeni mentalnog zdravlja. Pred sud će vratiti 6. veljače.

U optužnici tužiteljstva stoji da 180 pronađenih posmrtnih ostataka djece nije identificirano. Mackenzie i neki njegovi sljedbenici okrivljeni su za smrt 429 članova njegove ”Međunarodne crkve dobre vijesti”. Vjeruje se da su mnoge žrtve izgladnjivali vjerujući da će tako susresti Isusa Krista prije kraja svijeta.

Post do smrti

Tijela su otkrivena u desecima plitkih grobova na ranču od 800 hektara u području poznatom kao šuma Shakahola u obalnom okrugu Kilifi. Autopsije nekih tijela pronađenih u grobnicama pokazale su da su žrtve umrle od gladi, davljenja ili gušenja.

Grobovi su pronađeni nakon što je policija spasila 15 izgladnjelih članova crkve. Oni su istražiteljima rekli da im je Mackenzie govorio da poste do smrti prije smaka svijeta. Četvero od njih 15 umrlo je nakon što su prebačeni u bolnicu.

Glavni kenijski tužitelj rekao je u ponedjeljak da će 95 osoba biti optuženo za ubojstvo, okrutnost, mučenje djece i druge zločine. Mackenzie inače služi zasebnu jednogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je proglašen krivim za upravljanje filmskim studijem i produkciju filmova za svoje propovijedanje bez važeće licence.

Odbacili dokumente

Navodno je članove crkve potaknuo da se presele u šumu Shakahola kako bi se pripremili za kraj svijeta. U izvješću stoji da je Mackenzie odabrao to područje zbog njegove udaljenosti od civilizacije. “Jednom kada su ušli u sela koja je osnovao Mackenzie, sljedbenicima nije bilo dopušteno napustiti to područje, niti međusobno komunicirati”, navodi se u izvješću.

“Od sljedbenika se tražilo da unište osobne dokumente, među kojima su bile osobne iskaznice, rodni listovi, potvrde o vlasništvu nad imovinom, akademske svjedodžbe i vjenčani listovi, što stvara dodatne probleme u identifikaciji mrtvih”, stoji u izvješću tužiteljstva.