Von der Leyen kaže da je ova godina ključna za demokraciju, poziva Europu da se fokusira na obranu

Von der Leyen se distancirala od prijedloga CSU-a da se Europska komisija smanji sa sadašnjih 27 na sedam povjerenika

06 January 2024, Bavaria, Seeon: Ursula von der Leyen, President of the European Commission, speaks during the CSU's winter retreat at Seeon Monastery. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je u subotu da je 2024. “ključna godina za demokraciju” dok se Europljani spremaju izaći na birališta u jeku velikih izazova za kontinent, među kojima je i ruska invazija na Ukrajinu.

“Imamo izbore u Europi, imamo izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. I učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali da otvorene, slobodne demokracije prevladaju”, poručila je Von der Leyen na skupu Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bavarskoj u subotu.

Izbori za Europski parlament trebali bi se održati početkom lipnja, dok će SAD izabrati predsjednika 5. studenog.

Fokus na obrani

Von der Leyen pozvala je Europu da se više usredotoči na obranu. “Europa mora imati zaštitu kao temeljnu zadaću”, rekla je.

Povodom nedavnih reformi sustava azila u EU-u, Von der Leyen je kazala kako mora biti jasno da je EU “uvijek poštovao svoje međunarodne obveze”. “Ali mi Europljani odlučujemo tko dolazi u Europu i pod kojim okolnostima, a ne krijumčari i trgovci”, dodala je.

Protiv prijedloga CSU-a

Von der Leyen se distancirala od prijedloga CSU-a da se Europska komisija smanji sa sadašnjih 27 na sedam povjerenika.

Predsjednica Europske komisije rekla je kako je bitno naglasiti “da je s pravom vrlo važna briga svih država članica da budu zastupljene na europskoj razini”. “Zastupljenost povjerenika u Europskoj komisiji iznimno je važna za države članice, posebno za manje članice”, kazala je.