Vrijeme danas je prilično kaotično: olujni udari vjetra, obilna kiša i grmljavinski pljuskovi

Meteoalarm upozorava na bujične poplave

28.08.2023., Zadar - Kisa i jako jugo nisu omeli turiste da prosetaju rivom. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Danas se diljem Hrvatske očekuju oborine zbog čega je gotovo cijela zemlja pod narančastim upozorenje meteoalarma. DHMZ prognozira umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, povremeno s kišom.

Oborine će mjestimice biti obilnije dok se posebno na Jadranu i krajevima uz njega očekuju izraženiji pljuskovi. S grmljavinom. U drugom dijelu dana trebalo bi doći do postupnog smanjenja naoblake.

Puhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar koji će ponegdje biti i jak. Od sredine dana okretat će na sjeverozapadni, prolazno uz olujne udare. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak, a poslijepodne i sjeverozapadnjak.

Obilna kiša u Rijeci, rastu vodostaji

Obilni pljuskovi su na riječkom području počeli već jučer. Tako je već dosad palo više od 63 milimetra kiše po metru četvornom. DHMZ napominje da će se takvo vrijeme nastaviti tijekom dana kao i da su mogući jak vjetar i tuča.

Uslijed obilnih oborina rastu i vodostaji rijeka. Tako je donja Dobra na postaji Lešće toplice porasla preko 70 centimetara u zadnja tri sata. N1 javlja da je jutros na postaji Hrvatsko Kupa bila u izvanrednom stanju s vodostajem od 369 centimetara.

Meteoalarm upozorava

Sustav meteoalarma izdao je upozorenja za cijelu zemlju koja variraju od žutog do narančastog. Osječka regija je pod narančastim alarmom zbog olujnih udara vjetra i pod žutim zbog jačih pljuskova s većom količinom kiše u kratkom vremenu.

Zagrebačka regija je pod narančastim zbog udara vjetra i zbog veće količine kiše u kratkom vremenu te pod žutim upozorenjem zbog mjestimice obilnijih oborina. Karlovačka regija također je pod tri upozorenja, žutim zbog olujnih udara vjetra i obilnijih oborina, te narančastim zbog grmljavinskih pljuskova.

Gospićka regija je pod žutim alarmom zbog olujnih udara vjetra i pljuskova s većom količinom kiše. Narančasti alarm na snazi je zbog obilnijih oborina koje mogu izazvati bujične poplave. Kninska regija je pod žutima alarmom zbog olujnih udara juga te zbog jačih pljuskova.

Narančasti alarm za riječko područje

Riječko područje je pod narančastim alarmom zbog olujnog juga u jugozapadnog vjetra, mjestimične obilne kiše koja može izazvati obilne bujične poplave te jačih pljuskova s većom količinom kiše u kratkom vremenu.

Splitska regija je pod narančastim alarmom zbog olujnog juga i jugozapadnjaka te pojačanih pljuskova s većom količinom kiše. Isto upozorenje izdano je i za sam jug zemlje.