Video, foto. Ovako izgleda olujna fronta nad Hrvatskom: u Zagrebu vjetar rušio drveće, u Sloveniji padaju tuča i snijeg

Ipak, najniža temperatura je oko podneva bila na Puntijarki gdje je izmjereno 2,8 °C

U Hrvatsku je stigla promjena vremena koju meteorolozi najavljuju danima i zbog koje je DHMZ jučer izdao posebno priopćenje. Dosta problema u vidu materijalne štete ova je hladna fronta izazvala u Zagrebu. Oko 14 sati je na području Varaždina i Bednje počeo padati snijeg.

Kako piše 24 sata, uslijed jakog vjetra su u glavnom gradu Hrvatske pala dva stabla. Na Žitnjaku je stablo palo na parkirani automobil. Kako su nam kazali zagrebački vatrogasci, danas su od 7 do 12.30 odradili 12 intervencija. Od toga je njih osam bilo vezano za uklanjanje grana i drveća.

“Od 7 do 12.30 smo odradili 12 intervencija, dva požara (pečenjare i na gradilištu), osam intervencija uglavnom vezanih uz otklanjanje grana i drveća, jedno uklanjanje lima i jedan izvid vezan uz auto u Savi”, kazao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih. Olujni vjetar nosio je sve pred sobom i u centru grada.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački holding javlja i kako zbog jakih udara vjetra ne vozi žičara.

HAK

Trakošćan upravo ❄️Video: Kristina Majcen

Posted by Neverin on Tuesday, April 16, 2024

Hladna fronta stiže iz Slovenije

Hladna fronta koja je upravo stigla u Hrvatsku već je stvorila brojne probleme u Sloveniji. Silovito zahladnjenje u Sloveniji je bilo praćeno olujnim nevremenom s pljuskovima, jakim udarima vjetra i tučom.

O sodri poročajo tudi iz Javorja na območju Črne na Koroškem.

Posted by Koroška Čveka on Tuesday, April 16, 2024

Istovremeno se uslijed drastičnog pada temperature i snježna granica spustila. U većem dijelu Slovenije će temperatura tijekom poslijepodneva biti između 0 i 6 stupnjeva Celzija.

Eto snijega u Sloveniji nakon ljetne epizode! Rogla…

Posted by IstraMet on Tuesday, April 16, 2024

Tamošnji portali pišu kako se snijeg očekuje u predjelima višima od 500 metara nadmorske visine, ali ponegdje bi ga moglo biti i na nižim područjima.

Ponekod se ob prihodu izrazite hladne fronte pojavljajo nalivi s sodro. Video prihaja iz kraja Ravne, v občini Šoštanj. ⛈️Kakšno je trenutno stanje vremena pri vas?

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, April 16, 2024

Ekspresno zahladnjenje

Temperature su i u Hrvatskoj snažno pale u kratkom razdoblju. Tako je u Varaždinu temperatura danas oko podneva pala na 5 °C dok je jutros u sedam sati bila 11,7 °C. Jučer je tamo, prema podacima DHMZ-a, izmjereno čak 27,9 °C. U vrijeme pisanja ovog teksta u Zagrebu je bilo 10 °C, jutros u sedam je bilo 17,1 °C, dok su jučer u glavnom gradu Hrvatske izmjerena 27,3 stupnja.

U Bjelovaru je temperatura oko podneva pala na 9 °C. Jutros u sedam je bila 12,6 dok je jučer tamo izmjereno 28,3. Ipak, najniža temperatura je oko podneva bila na Puntijarki gdje je izmjereno 2,8 °C dok je jutros u sedam tamo bilo 10,8. U Slavonskom Brodu je pak oko podneva temperatura bila 25 stupnjeva. Zahladnjenje je prvo zahvatilo sjever zemlje jer promjena dolazi iz smjera sjeverozapada.

Kroz dan će se postupno širiti na ostale krajeve. DHMZ prognozira pljuskove s grmljavinom koji bi na Jadranu mogli biti izraženiji. Uz osjetno zahladnjenje, kiša će ponajprije u gorju prelaziti u snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj. Zapuhat će i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu bi jugo navečer trebalo okrenuti na jaku i olujnu buru.

Vrijeme u Hrvatskoj oko podneva DHMZ

Na snazi je i crveni alarm

Cijela Hrvatska je zbog ove intenzivne promjene vremena pod upozorenjem meteoalarma. Kompletna zemlja osim zapadne obale Istre i sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala je pod žutim alarmom. Zapadna obala Istre i sjeverna Dalmacija su pod narančastim alarmom zbog jugozapadnjaka koji će navečer prijeći u buru. Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal su pod crvenim alarmom zbog jakog jugozapadnjaka i juga koji će prijeći u vrlo jaku, mjestimice i olujnu buru.

Srednja i južna Dalmacija su pod žutim alarmom zbog mjestimice jakog juga, navečer i jugozapadnjaka. Dubrovačka i splitska regija su također pod žutim alarmom zbog jakog juga koji će navečer prijeći u olujne udare bure, ali i zbog lokalno izraženijih pljuskova i grmljavine. Riječka regija je pod žutim alarmom zbog izraženijih pljuskova i grmljavine, a pod narančastim zbog mjestimice olujnih i orkanskih udara bure.

Kninska regija je pod žutim alarmom zbog jakog juga u okretanju na buru te lokalno izraženijih pljuskova i grmljavine. Karlovačka, zagrebačka i osječka regija su pod žutim alarmom zbog mjestimice olujnih udara sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Osječka i karlovačka regija su pritom pod alarmom i zbog mogućih obilnijih pljuskova s grmljavinom.