Snažna južina danas i sutra donosi proljetne temperature. Već u petak navečer jako zahlađenje i snijeg

Burna promjena je pred nama

16.01.2024., Bilogora - Snijeg koji je nocas napadao zabijelio je Bilogoru i stvorio idilicni zimski ugodjaj. Iako u gradu Bjelovaru nema snijega na obliznjoj Bilogori 5 do 10 centimetara bilo je dovoljno za zimsku idilu u okolici obliznjeg izletista Planinarac.
FOTO: PIXSELL

U Hrvatsku danas stiže najavljena južina koja će donijeti visoke temperature. Kako javlja DHMZ, vrijeme danas bit će umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega.

Kiša će biti češća u drugom dijelu dana, a na širem riječkom području i u Gorskoj Hrvatskoj može biti i obilna. Ujutro se u unutrašnjosti slaba oborina može smrzavati u dodiru s hladnim tlom.

Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar koji će u gorju biti i jak. Na moru će puhati umjereno do jako jugo i južni vjetar, lokalno i olujno. Najviša temperatura kretat će se od 6 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C.

Vrijeme danas DHMZ

Kakvo nas vrijeme čeka sutra?

I sutra će biti promjenjivo oblačno uz izraženu južinu. Mjestimice će biti kiše, češće na Jadranu gdje oborine mogu biti obilnije i praćene grmljavinom. Najmanje se oborine očekuje u istočnim predjelima gdje će biti i najviše sunčanih razdoblja.

Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i južni vjetar, u gorju s olujnim udarima, a duž obale prijepodne i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od 7 do 12, a najviša dnevna od 11 do 16. Na Jadranu će se veći dio dana temperature kretati od 12 do 17 °C.

Potom stiže osjetno zahladnjenje

U noći na petak sa sjevera stiže osjetno zahladnjenje, javlja DHMZ. Uz izraženi pad temperature kiša će u unutrašnjosti prijeći u snijeg te će se stvarati snježni pokrivač, osobito u gorju. Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu.

U subotu kreće postupno smirivanje i razvedravanje, koje će se najkasnije osjetiti u Dalmaciji. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na moru i jugo koje će u petak okrenuti na sjeveroistočnjak i sjeverozapadnjak. Duž obale se očekuje jaka i olujna bura.

Izgledi vremena DHMZ

Žuti alarm za dijelove zemlje

Za danas je zbog obilne oborine izdan žuti meteoalarm za gospićku i riječku regiju. Za iste regije je alarm izdan i zbog mjestimičnih olujnih udara jugozapadnog vjetra. Zbog jakog juga, jugozapadnjaka i južnog vjetra žuti alarm je na snazi i za splitsku i dubrovačku regiju.

Mjestimice je jako jugo moguće i na zapadnoj obali Istre, području Kvarnera i Kvarnerića, u Velebitskom kanalu te na području sjeverne, srednje i južne Dalmacije. Ta područja su također pod žutim alarmom. Sutra su pod žutim alarmom zbog olujnih udara juga u jugozapadnjaka sve regije koje su pod alarmom i danas, ali i zagrebačka i karlovačka regija.