Vrlo jak potres magnitude 5.1 uzdrmao BiH. Epicentar bio kod Zenice, osjetio se i u Osijeku, Sisku, Karlovcu...

U epicentralnom području ima materijalne štete i nekoliko ozlijeđenih osoba

FOTO: Nezir Pivić / Facebook

Vrlo jak potres uzdrmao je u subotu navečer u 21:43 h Bosnu i Hercegovinu, a osjetio se i diljem Slavonije, ali i drugih dijelova RH. Prema podacima hrvatske Seizmološke službe, magnituda je iznosila 5.1 prema Richteru, a epicentar je bio 12 kilometara sjeverno od Zenice.

Intenzitet u epicentru bio je VI-VII (šest do sedam) stupnjeva europske makroseizmičke (EMS) ljestvice, priopćili su hrvatski seizmolozi. Prema toj skali, šesti stupanj ukazuje na djelomično štetan, a sedmi na štetan potres.

Najmanje četvero ozlijeđenih

Portal Klix.ba izvještava o prestrašenim Zeničanima koji su pohitali na gradske ulice, o nestanku struje u pojedinim naseljima, jednoj urušenoj fasadi starije zgrade kao i o odronu zemlje na magistralnu cestu u mjestu Jelina zbog čega je ondje došlo i do jedne prometne nesreće. U samom gradu i okolici evidentirano je nekoliko ozlijeđenih osoba.

“Nažalost, prijavljena su četiri slučaja ozljeđivanja građana, od kojih jedno u Jelini, a troje građana su prijavili ozljede uslijed obrušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje ozlijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica. Naša policija i službe Kantonalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu”, izvijestio je putem Facebooka premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

Podrhtavanje se osjetilo i u Hrvatskoj

Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) prvotno je javio da je magnituda iznosila 5.3 da bi naknadno u više navrata revidirao magnitudu na niže, sve do 4.7. Korisnici EMSC-ove web stranice svjedoče o podrhtavanju koje je trajalo do deset sekundi, a stanovnici viših katova zgrada u relativnoj blizini epicentra govore o njihanju lustera i polica.

Potres su osjetili i mnogi Slavonci, ali epicentar je ipak bio dosta udaljen da bi ovaj potres ondje mogao izazvati značajniju štetu. Prema dostupnim informacijama, lagano ljuljanje zabilježeno je i na karlovačkom i sisačkom području, a svjedoci javljaju da su potres osjetili i u nekim dijelovima Dalmacije. Prema informacijama medija u Srbiji, potres se osjetio i u dijelovima te države.

EMSC