Wagnerovci su u novom naletu. Prigožin pokrenuo regrutaciju, navodno se zloglasni plaćenici vraćaju u Ukrajinu

Wagner sada djeluje kao ogranak Ruske nacionalne garde

A view of a makeshift memorial for Wagner private mercenary group chief Yevgeny Prigozhin in central Moscow on October 1, 2023, as people visit it to mark 40 days since his death as per Orthodox tradition. Yevgeny Prigozhin died with nine other people when a plane flying from Moscow to Saint Petersburg crashed on August 23. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
FOTO: AFP

Ruska privatna vojna kompanija Wagner Group navodno je nastavila regrutiranja pod vodstvom 25-godišnjeg Pavela Prigožina, sina pokojnog šefa plaćenika, Jevgenija Prigožina.

Regrutiranje plaćenika počelo je u gradovima Perm i Novosibirsk, prenose ruski mediji, a Wagner prema izvješćima sada djeluje kao ogranak Ruske nacionalne garde. Telegram kanali povezani s Wagnerom ranije su izvijestili da je Pavel Prigožin preuzeo skupinu, s namjerom da se vrate u borbu u Ukrajini.

Ruski kanal 59.RU prenio je objavu Wagnerova ureda u kojoj se navodi da privatna vojna kompanija “treba očajne i hrabre, najbolje od najboljih”.

Wagner se vraća u Ukrajinu?

Ruski medij NGS također izvještava o regrutiranju boraca, ali se poziva na izvore prema kojima Wagner angažira samo civile bez kriminalnog dosjea. Poznato je da je Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina regrutirao zatvorenike.

“Mi se ne dogovaramo s Ministarstvom obrane, već s Ruskom nacionalnom gardom, sve dok ne prihvaćamo one s kriminalnim dosjeima ili one koji su bolesni”, rekao je predstavnik Wagnera za NGS.

Ruski medij Military Review također je u nedjelju izvijestio da je Wagner postigao dogovor o ponovnom ulasku u borbu protiv Ukrajine, kao divizija Ruske nacionalne garde, pozivajući se upoznate izvore. Zapošljavanje je navodno otvoreno za one koji su prethodno služili u borbama, zajedno s novim, fizički zdravim novacima u dobi od 20 do 55 godina, prenosi Newsweek koji nije mogao neovisno potvrditi ova izvješća.

Prigožin poginuo u padu aviona

Wagnerovi plaćenici neko vrijeme imali su vodeću ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine, uključujući višemjesečne krvave borbe za Bahmut.

No, nakon neuspjele Prigožinove pobune i pohoda na Moskvu krajem lipnja, a potom i njegove smrti u padu aviona, sudbina Wagnera ostala je neizvjesna.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je rusko Ministarstvo obrane preuzelo potpunu kontrolu nad Wagnerom te je u više navrata tvrdio da grupa prema ruskim zakonima – “ne postoji”.