Zadarski policajci osramotili se nepoznavanjem zakona. Razotkrila ih žena koju su zaustavili dok je vozila bicikl

Kacigu, prema Zakonu, moraju nositi mlađi od 16 godina

10.07.2013., Zadar - Cesti komentari mogu se cuti po gradu, zasto se unatoc prometnom znaku samo za pjesake na obje strane zadarskog mosta biciklisti ne pridrzvaju ovih pravila. U starom dijelu grada gdje takodjer vrijedi pravilo ''samo za pjesake'' policija i gradska vlast nikako da uvedu red, te da discipliniraju bicikliste. Gurati bicikl pored sebe je dozvoljeno, ali nikao juriti pjesackom zonom. Dolaskom ljeta takodjer se postavlja pitanje gdje se moze postaviti granica do koje netko moze setati gol po gradu i u kojim dijelovima grada. rPhoto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Mrsic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Jedna 55-godišnja Zadranka posramila je tamošnje policijske službenike nakon što su je u ponedjeljak ujutro, oko 7:55 sati zaustavili zato što je vozila bicikl bez zaštitne kacige.

Prilikom zaustavljanja, policajci su se pozvali na Zakon o sigurnosti prometa na cestama, gdje se navodi da novčana kazna za taj prekršaj iznosi 30 eura. Njena kćerka ispričala je za Zadarski.hr kako im je njena majka rekla da nije upućena da mora nositi kacigu te ih molila da je puste uz usmenu opomenu.

“Odgovorili su joj da ‘ne mogu jer ih nadgleda nadređeni‘, te je upućuju na plaćanje umanjene kazne u roku tri dana ili pisanje prigovora na službenu mail adresu policijske postaje”, kazala je, dodavši da su mladi policajci prema njenoj majci bili oštri i neugodni.

Kažnjavaju se mlađi od 16

“Naime, pozivaju se na zakon, a isti nisu bili u stanju pročitati jer tamo stoji da se zbog ovoga kažnjavaju samo osobe mlađe od 16 godina”, dodala je. Kako se navodi u spomenutom zakonu, zaštitnu kacigu moraju nositi vozači motocikla ili mopeda, četverocikla, osobnih prijevoznih sredstava, kao i osobe koje se prevoze u njima, te vozači bicikla mlađi od 16 godina, kao i osobe koje se prevoze na biciklu, također mlađe od 16. Ukoliko ne nose, bit će im odrezano 30 eura novčane kazne.

Kćer 55-godišnje Zadranke nazvala je PU zadarsku, a u razgovoru s policijskim službenikom potvrđeno joj je kako kažnjavanje njezine majke zaista nije u skladu sa zakonom.

Policija se ispričala biciklistici

Njezinoj majci danas se, kazala je, javio i ispričao zamjenik načelnika prometne policije Mario Samirić i potvrdio poništenje prekršaja. Kazao joj je i da je opomenuo policajce te s njima ponovno prošao zakon.

“Zamolila sam ga da provjeri i one ostale ‘prekršitelje‘ koji su vozili bicikl bez kacige, a stariji su od 16, jer izgleda da ih je bilo preko 20. Ne bih željela da netko plati nešto za što nije kriv. Ovim putem želim samo da se za ovo čuje, jer će se mnogi sugrađani prepasti i platiti kaznu za koju nema zakonske osnove”, kazala je za Zadarski.hr.