Zagrebačkoj katedrali skratili tornjeve, niža je za 30 metara: 'Uklonili smo najopasnije dijelove koji su prijetili okolini, trgu...'

'Kad smo skinuli dijelove, vidjeli smo koliko je loše stanje elemenata', rekao je profesor Damir Lazarević

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Građevinski radnici morali su hitnim mjerama skratiti zagrebačku katedralu za čak 30 metara, doznaje 24sata.

Južni toranj je trenutno visok tek 75 od 105 metara dok će sjeverni biti skraćen sa 104 na 75 metara kroz sljedećih mjesec dana. Visina s metalnim križevima nekoć je dosezala 108 metara.

‘Vidjeli smo koliko je zaista loše stanje’

“U prvoj varijanti smo razmišljali da ostanu zvonici na visini od 85 metara. No kad smo skinuli dijelove do te visine, vidjeli smo koliko je loše stanje elemenata. Odluka da se skinu sva rebra koja se tiču gornjeg dijela zvonika, gdje su gusti nizovi prozora bila je ispravna i sad možemo reći da je stanje poprilično sigurno”, rekao je za 24sata profesor Građevinskog fakulteta Damir Lazarević, koji je i autor koncepta konstrukcijske.

Profesor Lazarević tvrdi da ove intervencije spadaju pod hitne mjere te da je do sada uklonjeno oko 500 kubika kamena s oba tornja teških oko 1000 tona.

“Sve je produženo kako bi se uklonili najopasniji dijelovi koji su prijetili okolini, dvoru i trgu. Ogoljeno je, ali sigurno i bit će spremno za ponovno vraćanje u punu visinu”, dodao je Lazarević.