Zakazala aplikacija Porezne uprave, poslodavci u ozbiljnim problemima: 'Ne znamo jesmo li radnicima isplatili točne plaće'

Tvrde da je Porezna uprava nespremno dočela promjene u obračunu plaća

FOTO: Pixsell

Kao što su upozoravali iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) i Udruženja računovođa prije više od mjesec dana, računovođe su se susreli s velikim problemom u obračunu plaća zbog izmjena Zakona o doprinosima, piše Poslovni.hr. Porezna uprava nespremna je dočela promjene u načinu obračuna plaća – informacijski sustav kojeg koriste računovođe i poslodavci drugog radnog dana u siječnju nije radio.

Naime, među poreznim izmjenama koje su stupile na snagu od Nove godine nalazi se promjena u Zakonu o doprinosima koja uključuje olakšice pri plaćanju doprinosa za I. mirovinski stup, pri čemu njihov iznos ovisi o visini bruto plaće. Utvrditi taj iznos nije lako ako zaposlenici u istom mjesecu rade za više od jednog poslodavca.

Sustav nije radio

Dakle, zbog tehničkih poteškoća, ističu iz Porezne uprave, oni poslodavci koji isplaćuju plaće prvog ili drugog radnog dana u mjesecu, jednostavno nisu sigurni jesu li dobro obračunali olakšicu za doprinos za onog zaposlenika koji, osim kod njih, radi i kod nekog drugog poslodavca.

Na stranicama Porezne uprave stoji da je 22.443 poslodavaca uspješno dostavilo obrazac u sustav ePorezna s umanjenjem iznosa MIO I do 4. siječnja 2024. godine. Za sada nema informacija zašto informatički sustav uvida u olakšice za I. mirovinski stup nije radio. Poznato je da sva informatička rješenja za Poreznu radi Apis IT, državna informatička kompanija.

‘Ne smijemo dizati tenzije’

“Poslodavci koji su plaću za prosinac htjeli isplatiti prvog ili drugog radnog dana u siječnju nisu sigurni jesu li isplatili točan iznos plaće”, rekla je za Poslovni.hr Mirela Relković, predsjednica Udruženja računovođa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Relković kaže da će zbog nespremnosti Porezne vjerojatno imati mnogo ispravaka, a prave će efekte znati tek kroz mjesec ili dva. “Ovo je jedan od najgorih zakona koji je ikada donesen jer nam značajno komplicira obračun plaća”, dodala je Relković.

“S ovom je promjenom došlo do problema u obračunu plaća, ali smatram da ne smijemo dizati prevelike tenzije”, kaže Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore. “Sustav drugog radnog dana u siječnju, dakle 3. siječnja, nije radio, no već je 4. siječnja bio u funkciji te se nadamo da u narednim mjesecima neće biti problema”, dodaje.

Mostarčić tvrdi da je Porezna, na zahtjev Sekcije računovođa HOK-a, u više stvari izašla u susret računovođama i poduzetnicima. Tako su im, kaže, omogućili uvid u iznos bruto plaće za zaposlenike koji rade kod dva ili više poslodavca. Relković kaže da su računovođe i poslodavci morali platiti edukacije i informatičku nadogradnju računovodstvenih sustava. “Novi im način obračuna donosi dodatno administrativno opterećenje i oduzima više vremena”, kaže.