Zaoštrava se situacija na Bliskom istoku: Biden naredio dodatnu podršku Izraelu, SAD šalje nosač aviona i razarače

SAD će poslati više vojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu

This photograph taken on May 24, 2023 shows the US aircraft carrier USS Gerald R. Ford cruising near Jeloya island, in Moss, south of Oslo. The ship is the world's largest warship and will be in port in Oslo for four days. Russia's embassy in Norway on Tuesday, May 23, 2023 hashly criticised the visit by the US aircraft carrier to Oslo as an "illogical and harmful" show of force. (Photo by Terje Pedersen / NTB / AFP) / Norway OUT
FOTO: AFP

Udarna grupa nosača američke mornarice krenula je prema istočnom Sredozemnom moru, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin, dok se Izrael priprema za veliku kopnenu kampanju protiv Hamasa u Gazi.

USS Gerald R. Ford, nosač zrakoplova na nuklearni pogon, pratit će dvije druge klase ratnih brodova mornarice – razarači s navođenim projektilima i krstarice s navođenim projektilima.

SAD također poduzima korake za jačanje prisutnosti borbenih zrakoplova u regiji, uključujući eskadrile F-35, F-15, F-16 i A-10. Nekoliko ovih letjelica poslano je na Bliski istok posljednjih mjeseci kao odgovor na agresiju iranskih snaga diljem regije, uključujući Siriju i Omanski zaljev.

Predsjednik Biden naložio dodatnu podršku za Izrael

Američki predsjednik Joe Biden je “naložio dodatnu podršku” za Izrael, prema priopćenju Bijele kuće, javlja BBC. Ranije u nedjelju je Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris njihov tim za nacionalnu sigurnost brifirao o borbama koje traju u Izraelu, stoji u priopćenju.

“Dužnosnici Bijele kuće će ostati u bliskom kontaktu s našim izraelskim partnerima. Timovi za nacionalnu sigurnost surađuju s Izraelcima i sa svojim pandanima diljem regije”.

Provjeravaju se izvješća o otetim Amerikancima

Američki državni tajnik Antony Blinken je ranije sudjelovao u nizu govornih emisija kako bi američke gledatelje obavijestio o sukobu i o američkom diplomatskom odgovoru. Blinken je govoreći na televizijskom kanalu CBS rekao da dužnosnici također istražuju izvješća da su američke državljane ubili ili oteli borci palestinske islamističke organizacije Hamas.

“To u ovom trenutku ne možemo potvrditi. No, aktivno radimo kako bismo vidjeli možemo li potvrditi izvješća koja smo imali”, rekao je.

Upozorenje i u Egiptu nakon ubojstva Izraelaca

Američko veleposlanstvo u egipatskom glavnom gradu Kairu je upozorilo Amerikance da poduzmu mjere opreza nakon što su u gradu Aleksandriji ustrijeljena dva izraelska državljanina.

Dva američka dužnosnika rekla su Reutersu da će SAD poslati više vojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu za odvraćanje i kako bi pokazao potporu. Washington vjeruje da je mogući motiv Hamasovog napada spriječiti potencijalnu normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.