Šibenska bolnica u kojoj umirućem mladom liječniku nisu dali morfij: 'Pacijent je liječen sukladno pravilima struke'

Iz bolnice su reagirali nakon što se proširila potresna objava u kojoj zaručnica dr. Crnogaće proziva liječnike

Nakon kratke i teške bolesti, u 39. godini preminuo je dr. Krešimir Crnogaća, specijalist ortoped na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb, a njegova zaručnica, anesteziologinja Sanja Ćosić, objavila je potresne detalje o posljednjim trenucima njegova života. Morala je, kako tvrdi, “više puta moliti” liječnika i anesteziologa “da mu daju dozu subkutanog morfija”.

Između ostalog, apelirala je na liječnike u hrvatskim bolnicama da “prestanu uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima”. O svemu se sada oglasila šibenska bolnica, u kojoj je doktor Crnogaća prošle srijede preminuo.

“Pacijent Krešimir Crnogaća liječen zbog aktivne maligne bolesti u Kliničkim bolnicama u Zagrebu zaprimljen je na OHBP Opće bolnice Šibensko – kninske županije u srijedu 29.8. u jutarnjim satima. Pacijent dolazi zbog otežanog disanja. U trenutku dolaska bez ikakvih bolova”, napisali su uvodno.

‘Liječen sukladno pravilima struke’

“Tijekom hospitalizacije učinjene su neinvazivne dijagnostičke pretrage sukladno zdravstvenom stanju pacijenta. Tijekom boravka pacijent je primao analgetsku i oksigenoterapiju. U večernjim satima zbog respiratornog pogoršanja konzultiran je anesteziolog koji je preporučio terapiju kisikom uz visoke protoke (HFOT). Navedenu terapiju partnerica je odbila i zatražila analgeziju kontinuiranom infuzijom morfija.

Nakon pogoršanja općeg statusa pacijenta uključena je dodatna analgetska terapija. Pacijent je u OB Šibensko – kninske županije liječen sukladno pravilima struke i kliničkim smjernicama, a preminuo je u četvrtak 30.08. iza ponoći okružen članovima uže obitelji”, napisali su u priopćenju.

💔

Posted by Ivana Prkacin on Saturday, September 2, 2023

‘Trebao je mirno zaklopiti oči’

“Moj Krešo je trebao mirno zaspati, a par minuta pred smrt gledao joj je u oči i uznemirio se, prestrašio, bio je nemiran. Osjetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi. Trebao je samo zaspati, mirno zaklopiti oči i izdahnuti spokojan u mom naručju. Ne biti u smrtnom strahu. Pišem ovo radi njega, radi svih naših umirućih pacijenata, radi naših obitelji, muževa, djece, prijatelja i nas koji ćemo jednog dana umrijeti”, napisala je nekidan Sanja Ćosić na Facebooku.

“Prestanite se bojati opioida u palijativi. Prestanite biti neznalice, prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se. Pitajte. Zovite kolege koji se time bave da vas educiraju. Budite liječnici i poštujte Hipokrata. Ne mučite bolesnika na samrtnoj postelji pretragama kao što je ECHO par sat prije smrti…”, dodala je.