Zašto se još ne zna gdje je tijelo malene Danke? Stručnjak: 'Nije jasno zašto su se odlučili za najgori mogući scenarij'

'Ako ima materijalnih tragova koji upućuju da je ona bila živa u tom prtljažniku, onda to nije teško utvrditi'

FOTO: Dnevnik.hr

U Srbiji i dalje traje potraga za tijelom dvogodišnje Danke. Dvojica osumnjičenika priznala su da su djevojčicu udarili službenim automobilom. Potom ju je navodno jedan od njih zadavio na stražnjem sjedalu, nakon čega su njeno tijelo bacili na deponij.

Sigurnosni stručnjak Darko Obradović za Dnevnik Nove TV objašnjava možemo li bez obdukcije Dankinog tijela znati je li nakon udarca i dalje bila na životu. “Ako ima materijalnih tragova koji upućuju da je ona bila živa u tom prtljažniku, onda to nije teško utvrditi”, rekao je Obradović.

Dodao je da je riječ o materijalnim tragovima i tjelesnim izlučevinama koje ostaju na tom mjestu, “uključujući i druge predmete koji su posljedica života osobe u određenom trenutku i to je ono na temelju čega iznose zaključak da je bila živa”.

Stvar postaje gora ustanovi li se da su bili pijani

Sigurnosni stručnjak kaže da bi situacija za osumnjičenike postala još gora utvrdi li se da su u trenutku naleta na djevojčicu bili pijani. Time bi se, objašnjava, otvorila mogućnost da se to proglasi teškim ubojstvom, a ne prometnom nesrećom.

“Imate već sad analize pravnika u Srbiji koji već sad razgraničavaju sve scenarije s pravnog aspekta, da je došlo do sudara i da su zvali hitnu pomoć, da je došlo do sudara i da su bili pod utjecajem alkohola, i svi ti scenariji predviđaju relativno blage kazne, a ovo predviđa drakonsku kaznu”, kaže Obradović.

Obradović kaže kako nije jasan obrazac razmišljanja i “taj zločinački proračun, kako ga naziva kriminalistika, nije jasno što je diktiralo taj zločinački proračun da se oni odluče za najgori mogući scenarij od svega”.

Nadaju se povoljnijoj situaciji?

Na pitanje zašto osumnjičenici ne otkrivaju gdje je Dankino tijelo, Obradović pretpostavlja da se nadaju da će se “nekim čudom nešto dogoditi” te da će izostanak tijela povoljnije utjecati na njihove ishode.

U slučaju da se Dankino tijelo ne pronađe, Obradović kaže da će nadležne službe proglasiti smrt ako budu imali dovoljno dokaza. Nakon toga, osumnjičeni su dovedeni u vezu s ubojstvom.

Sigurnosni stručnjak Obradović objašnjava da odsustvo tijela nije olakšavajuća okolnost ako postoje materijalni dokazi. “Za većinu ubojstava ne postoje materijalni tragovi u smislu zemnih ostataka, ali postoje mikro tragovi, DNK, koji potvrđuju scenarije ubojstva, potvrđuju što se desilo, milimetarske kapljice krvi koje su se zadržale u okolnom prostoru i na temelju toga se potvrđuje ta hipoteza. Materijalni tragovi su najvažniji, svjedočenja su samo podrška onom što se materijaliziralo”, kaže Obradović.