Švicarska produžila ograničenje za hrvatske radnike, kažu da ih je previše

Odluka je donesena nakon što su utvrdili da je krajem listopada iscrpljena cjelokupna godišnja kvota za dozvole B i 76 posto L kategorije

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Švicarska je odlučila produžiti ograničenje dolazaka hrvatskih radnika nakon što je njihov broj nakon liberalizacije tržišta rada bio, smatraju, prevelik.

Ponovno su stoga podložni kvotama: 2024. će biti izdano najviše 1204 B dozvola (za rad duži od godine dana) i 1053 dozvola L kategorije (rad do godinu dana), i to uz kvartalnu distribuciju.

L i B dozvole izdaju se prema principu “tko prvi”. Odluka je donesena nakon što su utvrdili da je krajem listopada iscrpljena cjelokupna godišnja kvota za dozvole B i 76 posto L kategorije te će stoga i 2024. za hrvatske radnike vrijediti isti maksimalni broj izdanih dozvola kao i u 2023. godini, piše Večernji list.

Lani prvi put aktivirali ograničenje

EU i Švicarska 1999. potpisali su sporazum o slobodnom kretanju osoba. Kad se Hrvatska pridružila EU-u, taj je sporazum 2017. proširen i na nju, ali je ugrađena i zaštitna klauzula kojom se Švicarskoj dopušta jednostrano ponovno uvođenje kvota za hrvatske radnike u slučaju velikog porasta useljavanja, na razdoblje od deset godina od stupanja na snagu Protokola III., odnosno do 31. prosinca 2026.

Lani su prvi put aktivirali tu mogućnost, a sada su ograničenje i produljili.

Neke iznimke kod izdavanja

Iznimke kod izdavanja dozvole iz kategorije L dozvole su za rad na četiri mjeseca, koje se izdaju bez ograničenja. Isto vrijedi i za dozvole G kategorije za hrvatske prekogranične putnike, bez obzira na trajanje aktivnosti koja će se obavljati u Švicarskoj.

Produljenje L i B dozvola, koje su već izdane hrvatskim radnicima, u načelu se mogu dobiti bez ograničenja. Naposljetku, hrvatski državljani kojima je dopušteno spajanje obitelji i dalje mogu raditi u Švicarskoj.