Zelenski nakon ubilačkog ruskog napada: 'To je ološ. Svijet mora odgovoriti na ovaj teror'

U posljednjem ruskom raketnom napadu više je od 30 poginulih

FOTO: Facebook Volodimir Zelenski

Iza Ukrajine jedan je od najtežih dana od početka ruske invazije. U velikom ruskom raketnom napadu ubijena je najmanje 31 osoba, a ranjeno ih je najmanje 120. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u večerašnjoj je video poruci rekao da je to bio “najveći napad ruskog ološa” .

 

“Gotovo 160 projektila i dronova. Naši ratnici su većinu njih oborili. Ruske mete su uobičajene – više od 100 uništenih ili oštećenih kuća, 45 stambenih višekatnica, škole, dvije crkve, bolnice, rodilište te mnogi gospodarski i skladišni objekti”, nabrojao je Zelenski.

‘Svijet mora odgovoriti’

“Važno je da svijet odgovori na ovaj posljednji čin terora. Mnogi su čelnici izrazili svoju potporu Ukrajini i Ukrajincima i ja zahvaljujem svakom od njih. Pogotovo onima koji su pomogli našoj državi u protuzračnoj obrani. Danas su naši ratnici PZO-a postigli mnogo. Nastavit ćemo jačati našu protuzračnu obranu i raditi na vraćanju rata tamo odakle je i došao – u Rusiju”, poručio je.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je poručilo da je ovaj napad pokazao da ne treba biti “govora o primirju” s Kremljom u vrijeme prilično neizvjesnog nastavka zapadne pomoći Kijevu.

Biden pozvao na hitno djelovanje

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je danas od Kongresa da “djeluje bez daljnje odgode”. “Ukoliko Kongres ne poduzme hitne mjere u novoj godini, nećemo moći nastaviti slati prijeko potrebno oružje i sustave protuzračne obrane Ukrajini kako bismo zaštitili njezin narod”, upozorio je u priopćenju.

“Suočena s ovim brutalnim napadom, Ukrajina je rasporedila sustave protuzračne obrane koje su isporučile Sjedinjene Države i njihovi saveznici”, istaknuo je Biden.

“Ne možemo iznevjeriti Ukrajinu”, poručio je. Republikanski i demokratski zastupnici još uvijek pregovaraju o potvrdi paketa od 61 milijarde dolara na kojemu inzistiraju predsjednik Biden i njegov ukrajinski kolega Zelenski.