Žena pozvala obitelj na ručak, završili su u bolnici i umrli. Sumnja se da im je poslužila otrovne gljive

Australka je uhićena zbog smrti troje članova obitelji. Tvrdi da je nevina

Tom May, a principal research scientist mycology at the Royal Botanic Gardens in Melbourne inspects death cap and ghost fungus mushrooms as the Victorian Government issued a health alert on March 31, 2021 for poisonous mushrooms after favourable weather conditions have seen an outbreak. (Photo by William WEST / AFP)
FOTO: AFP

Australka Erin Patterson (49) uhićena je zbog sumnje da je gljivama otrovala tri osobe. Troje ljudi, točnije tri člana obitelji, preminulo je u srpnju nakon obiteljskog ručka kod Erin, a još je jedna osoba prebačena u bolnicu u kritičnom stanju, piše BBC.

Patterson je danas privedena, zasad još nije optužena, a tvrdi da je nevina.

Svi gosti završili u bolnici

Inspektor Dean Thomas rekao je na konferenciji za novinare da je riječ o jako složenom slučaju koji je odjeknuo u javnosti. ”Ne mogu se sjetiti druge istrage koja je izazvala ovoliki interes medija i javnosti, ne samo ovdje, već i na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, rekao je.

Preminule osobe su Gail i Don Patterson, roditelji bivšeg supruga uhićene žene, koji su bili gosti na ručku zajedno sa sestrom Gail Patterson Heather Wilkinson i njezinim šogorom Ianom Wilkinsonom. Svo četvero gostiju prevezeni su 30. srpnja u bolnicu zbog teškog stanja, kaže policija.

Za nekoliko dana umro je bračni par Patterson, oboje u dobi od 70 godina, kao i Heather koja je imala 66 godina. Ian Wilkinson (68) oporavio se tek nakon dva mjeseca liječenja.

Tvrdi da je nevina

Erin Patterson rekla je istražiteljima da je i ona zbog bolova u želucu završila u bolnici nakon obroka te da su joj liječnici dali samo fiziološku otopinu i lijekove za zaštitu od oštećenja jetre. Ispričala je da je gostima poslužila goveđu pitu za koju je koristila mješavinu šampinjona kupljenih u supermarketu i suhih gljiva kupljenih u azijskoj trgovini nekoliko mjeseci ranije.

“Shrvana sam kad pomislim da su te gljive možda doprinijele bolesti od koje su patili moji voljeni. Želim istaknuti da nisam imala apsolutno nikakav razlog povrijediti te ljude, voljela sam ih”, napisala je u izjavi koju je objavila u kolovozu.