Australka koja je skuhala zelene pupavke pokušala ubiti bivšeg 4 puta, na kraju mu otrovala roditelje

Erin Patterson na otrovni ručak pozvala je i bivšeg muža, no on se nije pojavio

Tom May, a principal research scientist mycology at the Royal Botanic Gardens in Melbourne inspects death cap and ghost fungus mushrooms as the Victorian Government issued a health alert on March 31, 2021 for poisonous mushrooms after favourable weather conditions have seen an outbreak. (Photo by William WEST / AFP)
FOTO: AFP

Australka Erin Patterson (49) optužena za ubojstvo troje ljudi koje je navodno otrovala gljivama na obiteljskom ručku. Također je optužena da je u tri navrata pokušala ubiti svog bivšeg partnera, stoji u sudskim dokumentima. Patterson je u četvrtak optužena po tri točke optužnice za ubojstvo i pet za pokušaj ubojstva, no ona i dalje tvrdi da je nevina, piše BBC.

Optužbe za ubojstvo odnose se na smrti tri člana obitelji koji su preminuli nakon što ih je ona pozvala na obiteljski ručak u srpnju i poslužila im pitu s gljivama. Sumnja se da ih je otrovala. Danas se Patterson nakratko pojavila na sudu. Nije tražila jamčevinu, a sudac je objavio da će suđenje početi 3. svibnja kako bi se tužiteljima dalo vremena za analizu računalne opreme zaplijenjene iz njezine kuće.

Više puta pokušala ubiti bivšeg?

U sudskim dokumentima koje su u petak objavili lokalni mediji policija navodi da je Patterson pokušala ubiti svog supruga Simona Pattersona tri puta između studenog 2021. i rujna 2022. godine. Navodni četvrti pokušaj planiran je za dan kada je poslužila goveđu pitu za ručak njegovim roditeljima Gail i Donu Pattersonu, teti Heather Wilkinson i njezinom suprugu Ianu Wilkinsonu. No Simon Patterson, s kojim Erin u tim trenutcima više nije živjela, nije došao na ručak.

Osumnjičena je rekla da je jelo napravila koristeći mješavinu gljiva koje je kupila u supermarketu i suhih gljiva kupljenih u azijskoj trgovini nekoliko mjeseci ranije. Sve četiri njezine gošće kasnije su odvedene u bolnicu, a nakon nekoliko dana umro je bračni par Patterson, oboje u dobi od 70 godina, i Heather Wilkinson u dobi od 66 godina. Njezin suprug Ian (68) prebačen je u bolnicu u kritičnom stanju, ali se kasnije oporavio.

Pojeli jako otrovne gljive

Policija kaže kako vjeruje da su na ručku pojeli smrtonosne zelene pupavke. Riječ o vrlo otrovnoj vrsti gljiva čija se otrovnost ne smanjuje kuhanjem. Prvi simptomi trovanja osjete se 14 do 18 sati nakon konzumiranja, a otrovana osoba može imati proljev, mučninu, povraćanje i osjetiti jake bolove u trbuhu, piše na stranici Plantea. Kasnije dolazi do zatajenja jetra i bubrega, žutice s krvarenjima i zatajenje srca, a smrt može nastupiti između šest i 14 dana nakon trovanja.

Erin je postala osumnjičena nakon što je otkriveno da ona i njezino dvoje djece nisu imali nikakve simptome nakon ručka, no ona tvrdi da nikada nije namjeravala otrovati svoje goste, ali i da je i sama završila u bolnicu nakon obroka. “Shrvana sam od pomisli da su te gljive možda doprinijele teškoćama od kojih su patili moji voljeni”, napisala je u izjavi u kolovozu.