Pacijentice godinama optužuju poznatog zagrebačkog kirurga da ih je unakazio. Komora je, doznajemo, konačno reagirala

Četiri bivše pacijentice dr. Miletića u rujnu su Telegramu ustupile svoje fotografije nakon zahvata i zatim su napokon formalno ‘utvrđeni teški propusti’

Prije dva mjeseca Telegram je objavio tekst o estetskom kirurgu Matiji Miletiću, vlasniku poliklinike MM Medestetica, kojeg bivše pacijentice ozbiljno optužuju za nestručno izvedene zahvate. One tvrde kako su nakon zahvata imale teške zdravstvene komplikacije, neke su naknadno bile i hospitalizirane u državnim bolnicama, a doktora su zbog svega prijavile nadležnim institucijama.

Tek ovih dana Hrvatska liječnička komora povukla je prve konkretne poteze u slučaju Miletića. Njihovo Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor utvrdilo je da je Miletić počinio niz stručnih propusta tijekom liječenja jedne od pacijentica. Ta informacija iz Komore nam je službeno potvrđena. Sad, kažu, čekaju DORH nakon čijih će se poteza pokrenuti pravni postupci.

Niz stručnih propusta utvrđen je u slučaju pacijentice koja je za Telegram krajem rujna ispričala da je nakon zahvata doktora Miletića imala ozbiljne zdravstvene komplikacije koje su trajale mjesecima, a čije posljedice osjeća i danas.

Teške optužbe pacijentica

Spomenuta pacijentica bila je jedna od naše tri sugovornice koje su detaljno ispričale svoje slučajeve i kazale da im je Miletić bez njihova znanja “usne povećavao jeftinim implantatima koji su zabranjeni”, lica su im, kazale su, deformirana te godinama trpe ozbiljne posljedice.

Tvrdile su, između ostalog, da je spomenuti estetski kirurg zahvate obavio bez zaštitne medicinske opreme, da im nije izdao račune, te da nikad nisu dobile medicinsku dokumentaciju koju im je bio dužan dati.

Prve Miletićeve bivše pacijentice još su prije nekoliko godina istupile i u Provjerenom Nove TV, no unatoč svim njihovim svjedočanstvima prozivani doktor i dalje je poslovao u svojoj zagrebačkoj poliklinici MM Medestetica na Vrbanima, te se oglašavao na internetu predstavljajući se kao “poznati hrvatski plastični kirurg s puno iskustva”.

Utvrđen niz propusta

Miletić je za Telegram kazao kako su “sve optužbe pacijentica neutemeljene” te da su svi zahvati “izvedeni u skladu s pravilima struke”. S druge strane, pacijentice koje su ga prijavile DORH-u, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva, bile su iznimno razočarane izostankom reakcije navedenih institucija.

Iako su prošle dvije i pol godine od prvih prijava, kada smo se bavili ovim slučajem iz DORH-a su nam kazali tek kako “provode izvide”, iz Ministarstva zdravstva uputili su nas na Komoru, a iz HLK su tada poručili da “postupaju po zaprimljenim prijavama sukladno zakonu i propisima”.

Komora je, čini se, nakon postupanja ipak utvrdila propuste u slučaju jedne pacijentice, ali Telegramu nisu odgovorili koje su sve nepravilnosti utvrđene jer “HLK ne informira medije niti javnost o detaljima postupaka koje provodi”.

Inspekcija izašla na teren

No, kako doznajemo, Povjerenstvo je utvrdilo da je doktor Miletić učinio niz stručnih propusta prije i nakon izvođenja zahvata, da je ignorirao upozorenja pacijentice o problemima, te da medicinska dokumentacija pacijentice koju je dostavio HLK nije potpuna.

Telegram također doznaje da je Povjerenstvo o propustima obavijestilo resorno Ministarstvo zdravstva, koje nam je to potvrdilo. Kako su kazali iz Ministarstva, predmet su dostavili na “nadležno postupanje Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi poduzimanja daljnjih mjera iz njihove nadležnosti”.

Neslužbeno doznajemo da je na teren izašla i zdravstvena inspekcija koja je također utvrdila niz propusta u radu doktora Miletića.

Ministarstvo provelo nadzor

Nakon objave inicijalnog teksta sa svjedočanstvima pacijentica, mjesec dana kasnije, u listopadu, Telegramu se obratilo i Ministarstvo zdravstva koje se referiralo na slučaj pacijentice u čijem je slučaju Povjerenstvo utvrdilo spomenute propuste.

Tada su iz Ministarstva odgovorili da je njihov Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu u tom slučaju zatražio “cjelokupnu medicinsku dokumentaciju i očitovanje nadležne zdravstvene ustanove (MM Medestetica op.a.) te je dostavilo iste Hrvatskoj liječničkoj komori, u čijem je djelokrugu stručno postupanje”.

Istaknuli su i kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu poslalo Samostalnom sektoru za inspekcije u zdravstvu prijavu šest pacijentica kojima su rađeni zahvati povećanja volumena usnica. Taj sektor je, navode, imenovao Stručno povjerenstvo u sastavu plastičnih kirurga koji su proveli zdravstveno-inspekcijski nadzor 12. listopada 2022. godine u Miletićevoj poliklinici MM Medestetica.

‘Manjkavosti u dokumentaciji’

Stručno povjerenstvo utvrdilo je da Miletić u tih šest prijavljenih slučajeva nije napravio medicinske propuste, no utvrđene su “proceduralne manjkavosti u vođenju medicinske dokumentacije s obzirom da nije potpisan informirani pristanak na zahvate od strane pacijentica”. “Shodno tome, viši zdravstveni inspektor donio je rješenje o poduzimanju mjera odnosno podnio je prekršajnu prijavu nadležnom prekršajnom sudu sukladno čl. 23 Zakona o liječništvu”, navode.

Kažu i kako je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu paralelno sa spomenutim slučajevima zaprimio nove zahtjeve od privatnog odvjetnika dodatnih troje pacijenata radi “nestručno obavljenih zahvata”.

“Konkretno, kod jednog pacijenta riječ je o zahvatu s efektom ‘mačjih očiju’, kod druge pacijentice podizanje kapaka, a kod treće podizanje usnica. Nastavno na zahtjev privatnog odvjetnika, Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu također je prema zakonskoj proceduri zatražio medicinsku dokumentaciju i očitovanje nadležne privatne poliklinike koja je proslijeđena, sukladno proceduri, Hrvatskoj liječničkoj komori, u čijem je djelokrugu stručno postupanje”, kazali su iz Ministarstva.
___________________________________________
* Nakon objave ovog teksta kirurg Miletić poslao je demanti